Областният управител връща за ново обсъждане решението на Общински съвет

...
Областният управител връща за ново обсъждане решението на Общински съвет
Коментари Харесай

Областният на Пазарджик протестира срещу соларен парк

Областният шеф връща за ново разискване решението на Общински съвет Пазарджик за построяването на Соларен парк.

Със заповед на регионалния шеф на Пазарджик Трендафил Величков се връща като незаконосъобразно решение №58 на Общински съвет Пазарджик, с което Общински съвет утвърждава отчет за получена оферта за осъществяване на дейностите, свързани с „ Проектиране, строително-монтажни работи и реализиране на авторски контрол за създаване на една централа за произвеждане на електрическа сила от фотоволтаични преобразуватели, ситуирана в ПИ с идентификатор 55155.508.471, съставляващ УПИ I – Соларен парк, кв. 5 по проекта на град Пазарджик “ и подписване на контракт по отношение на показаната оферта.

От прегледа на показаните в Областна администрация Пазарджик с писмо с вх. № 0800-39/31.03.2023 година материали, е открито че тази точка от дневния ред не е била включена в квалифицирания за идната сесия дневен ред. Решението е импортирано за разглеждане като изключителна точка 2 от дневния ред на извършеното съвещание и материалите по нея не са прегледани от непрекъснатите комисии.

В отчета на шефа е посочен единствено размера на ценовото предложение в офертата, без да е съпроводен с подробна финансова аргументация за декларираната от вносителя на офертата сума.
От материалите, предхождащи приемането на актуалното решение, както и в самия протокол от извършеното съвещание липсват ясни претекстове, както и информация по какъв метод и с какви средства ще бъдат финансирани заложените 3 действия, а точно: Проектиране, строително-монтажни работи и реализиране на авторски контрол за създаване на една централа за произвеждане на електрическа сила от фотоволтаични преобразуватели, ситуирана в ПИ с идентификатор 55155.508.471, съставляващ УПИ I – Соларен парк, кв. 5 по проекта на град Пазарджик “.

Нито от самото решение, нито от съпътстващата документи излиза наяве при подписване на контракт какъв ще е източникът на финансиране и по какъв начин и от къде ще бъдат набавени средствата за финансиране на заложените в поканата и подадената оферта действия по планиране, строително-монтажни работи и реализиране на авторски контрол за създаване на една централа за произвеждане на електрическа сила от фотоволтаични преобразуватели.

Неправилно се явява и изказванието, направено от Управителя на общинското комерсиално сдружение „ Пазарджик Солар Сити “ ЕООД, че сдружението не е обществен възложител, защото не попадало в в детайли изброените хипотези на чл.5, алинея 2 от Закона за публичните поръчки и е оповестил набирането на предложения без процедура, като поканата е качена единствено на страницата на сдружението в уеб страницата на община Пазарджик.

Решение № 58/24.03.2023 година на Общински съвет на община Пазарджик не е съобразено с императивни правила на закона (ЗОП), регламентиращи възлагането на публични поръчки за цели, свързани с осъществяване на секторни действия от страна на възложителя.

В резултат, извършената процедура на избор на реализатор е незаконосъобразна и не може да бъде съображение за възлагане на поръчка. На съображение член 45, алинея 7 от ЗМСМА върнатото за ново разискване решение не влиза в действие и следва да се прегледа от общински съвет Пазарджик в 14 – дневен период от приемането на заповедта на регионалния шеф.

Заповедта на регионалния шеф е оповестена на интернет страницата на Областна администрация Пазарджик.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР