Областният управител Стефан Красимиров проведе извънредно заседание на Областната епизоотична

...
Областният управител Стефан Красимиров проведе извънредно заседание на Областната епизоотична
Коментари Харесай

Засилват мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете във Врачанско /снимки/

Областният шеф Стефан Красимиров организира изключително съвещание на Областната епизоотична комисия по отношение на регистрирани случаи на африканска чума по свинете в страната.
Към този миг на територията на област Враца няма регистрирани случаи на заболяването, разясни доктор Цветелина Тодорова – и.ф. шеф на Областна дирекция сигурност на храните /ОДБХ/-Враца. Тя подсети, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Бяха набелязани съответни ограничения и периоди по Плана за надзор и попречване на разпространяването на АЧС. Кметовете на обитаеми места бяха задължени да създадат инспекции на животновъдните обекти в период до 30.04.2022 година, да дават на формалните ветеринарни лекари резултатите от инспекциите и да ги разгласят документално на видно място.
Разгледан бе и казусът с контрола на пазарите и борсите. Оказва се, че на територията на област Враца няма нито един регистриран пазар. Въпреки, че има общински предприятия с подобен предмет на активност, кметовете на общини не са изпълнили законовите си отговорности да записват пазарите в ОБДХ-Враца. Независимо от това, инспекторите правят инспекции в пазарните дни, както и по подадени сигнали. Тъй като обаче дълго време едни и същи инспектори са проверявали едни и същи пазари, контролът е бил мощно занижен. По предписание на доктор Тодорова е направена ротация на проверяващите, при което към този момент има установени нарушавания, за които са наложени наставления и санкции. Областният шеф поддържа тази ротационна процедура, отбелязвайки, че тя пресича опцията за корупция при осъществяването на инспекции.
„ Продавачите би трябвало да съблюдават условията на закона, тъй като продажбата на артикули с неуточнен генезис и занижено качество заплашва здравето на жителите “, добави регионалният шеф. Той прикани кметовете на общини да извършат регистрация на пазарите в ОДБХ и да ги приведат в сходство с условията, произлизащи от настоящите закони.
В умозаключение Стефан Красимиров подсети на общините и териториалните звена на изпълнителната власт да съблюдават прецизно периодите, написани в Плана за надзор и попречване разпространяването на болестта АЧС за 2022 година, и изиска от всички кметове на общини да свикат съвещания на общинските щабове в период до 04.03.2022 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР