Областният управител на Варна Марио Смърков е спрял сделката между

...
Областният управител на Варна Марио Смърков е спрял сделката между
Коментари Харесай

Областният управител на Варна спря сделката за Пловдивския панаир

Областният шеф на Варна Марио Смърков е спрял договорката сред общината и Георги Гергов за прекачване на 29% от акциите на " Международен панаир Пловдив ". Смърков е атакувал решението на общинския съвет пред локалния административен съд, излиза наяве от известие на регионалната администрация.

Областният шеф има пълномощия да упражнява надзор за правомерност на актовете на общинските препоръки. Той може да върне незаконосъобразните актове за ново разискване в общинския съвет или да ги оспорва пред съда. И в двата случая оспорването стопира осъществяването на решението.

Варненската окръжна прокуратура заяви, че казусът се ревизира.

Преди няколко дни вицепремиерът Корнелия Нинова изпрати писмо до Смърков с искане да спре договорката.

Прокуратурата ревизира дали е спазена нормативната уредба при взимане на решението за реализирането на договорката и спазени ли са нормативните условия за разрешаването ѝ. Тече и инспекция за това дали има осъществено закононарушение.

Община Варна има 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Останалите акционери в компанията са страната посредством Министерството на стопанската система и " Пълдин туринвест " АД - сдружение с 25% присъединяване на община Пловдив, а останалите са на предприемача Георги Гергов. Ако Община Варна апортира своите дялове, Гергов ще усили въздействието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

Варненската окръжна прокуратура е сезирана с искане за инспекция дали не е проявена занемареност във връзка с собствеността в Пловдивския панаир.

Вицепремиерът Корналия Нинова разяснява, че апортът на акциите от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има, в " Пълдин туринвест " АД съставлява акт на скрита приватизация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР