Областният управител на София-град Вяра Тодева няма да подаде оставката

...
Областният управител на София-град Вяра Тодева няма да подаде оставката
Коментари Харесай

Областният управител на София Вяра Тодева няма да подаде оставка, след като ГЕРБ и БСП ѝ я поискаха

Областният шеф на София-град Вяра Тодева няма да подаде оставката си. Това стана ясно от думите ѝ по време на конференция в петък. Тя сподели, че не вижда нито една причина да направи това.

Новината идва, откакто представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " ИТН " в Столичния общински съвет (СОС) на Тодева в четвъртък. Причина за това беше, че тя върна решенията на СОС за избор на съставите на непрекъснатите комисии, както и на заместник-председателите на съвета.

бяха взети на 9 февруари и с тях обединението " Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София " (ПП-ДБ-СС), която има болшинство в съвета, загуби ръководството в съвсем всички комисии.

“Няма проблем, всеки може да ми желае оставката, на този стадий не виждам нито една причина да си я подам ”, сподели Тодева.

Тя напомни и аргументите да върне решението на СОС. Това са процедурни нарушавания - неспазени условия за периоди и авансово даване на материалите на общинските съветници, както и изчезнала причина за привикване на изключително съвещание.

“Решенията би трябвало да бъдат прегласувани. В интерес на жителите на София е всички решения да бъдат законни, да бъдат взимани по съответния написан в закона ред ”, сподели тя.

По-късно решението ѝ беше коментирано и от кмета на София Васил Терзиев, който сподели, че то е аргументирано с нормативни актове. " В идващите 4 години разпоредбите ще се съблюдават. И писаните, и неписаните ", сподели той.

Решението за разпределението на комисиите беше взето на 8 февруари на изключително съвещание след 12-часово постоянно, на което беше определен ръководителят на съвета.

Тогава множеството значими комисии бяха получени от ГЕРБ - финанси, стопанска система, обучение и просвета. Българска социалистическа партия застана отпред на комисиите по превоз и опазване на здравето, отцепниците от “Възраждане ” - по архитектура, а " ИТН " (ИТН) – по инженерните въпроси.

Освен това броят на съветниците в комисиите беше повишен, което лиши числения превес на ПП-ДБ-СС. Всичко това се случи с отчет, импортиран от Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация.

По-късно представители на ПП-ДБ-СС разясниха, че с тях не е разискван въпросът за управленията на комисиите, както и че не им е оставено време да се срещнат с отчета. Това е и една от аргументите Тодева да го върне за прегласуване. Според сегашния устав на СОС общинските съветници би трябвало да бъдат известени документално не по-късно от 3 дни преди свикването на изключително съвещание.

Вече четвърти месец СОС не може да стартира работа. ПП-ДБ-СС има болшинство в СОС, само че то не беше задоволително, с цел да се избере в началото препоръчаният от нея ръководител – Борис Бонев .

На 8 февруари от осмия опит съветниците изберат ръководител - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Той ще извършва функционалността краткотрайно до края на юли, като беше оповестено, че за това е реализиран цялостен консенсус от всички партии.

На същото съвещание, бяха определени и зам.-председателите - Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от " Българска социалистическа партия за България ", Вили Лилков от " Синя София " и Севделина Петрова от „ Възраждане “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР