Областният управител на Силистра инж. Николай Неделчев, председателят на ОбС

...
Областният управител на Силистра инж. Николай Неделчев, председателят на ОбС
Коментари Харесай

Нов рентгенов апарат заработи в ДКЦ 1 - Силистра

Областният шеф на Силистра инж. Николай Неделчев, ръководителят на Общински съвет Силистра доктор Мария Димитрова, зам.-кметът община Силистра Мирослав Тодоров, шефът на РЗИ доктор Теодора Начева, представители на други районни институции, както и доста лекари – с самостоятелни практики и експерти, участваха в откриването на новия рентгенов уред в Силистра. Той е американско произвеждане и към този момент работи в ДКЦ 1 ЕООД – Силистра с шеф доктор Тихомир Иванов.

С него бе сменена остарялата аналогова инсталация, която публично работи близо 40 години, преди да съобщи щафетата на струващата 160000 лв.. 100 хиляди от тях са от бюджета на община Силистра, отпуснати с решение на Общински съвет – Силистра, а останалите са средства от сдружението, което е общинско по темперамент.

Според доктор Даниела Стоянова, която работи с техниката, „ Апаратът е цифров, от ново потомство е и дава оптимално качествено изображение с минимално облъчване на пациента и на медицинския личен състав. На процедура става дума за графично рентгеново проучване на череп, крака, бял дроб и други В момента към апаратурата в ДКЦ има ангажимент един доктор дружно с рентгенов лаборант, само че съгласно размера на работа ще се реши дали да бъдат привлечени и други експерти “.

Новият уред икономисва потреблението на предходните рентгенови фотоси със наложителна обработка на четири стадия, което правеше процеса нескончаем и трудоемък. Сега в границите на броени минути се получава на компютъра облик, след което е обработката от страна на лаборанта. Финалът е препращане на работната станция на лекаря. В рамките на десетина минути се доближава до крайния резултат, който може да бъде пращан и в други лечебни заведения.

Кабинетът се намира на първия етаж в ДКЦ 1 – Силистра и е наоколо до кабинетите на лекарите експерти, както и до персоналните лекари, което улеснява достъпа на пациенти и препращането на фотосите. Подобни рентгенови апарати в Силистра има още на две места – в МБАЛ Силистра АД и в частния комплекс „ Ескулап “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР