Областният управител на Русе Анатоли Станев ще посети двете университетски

...
Областният управител на Русе Анатоли Станев ще посети двете университетски
Коментари Харесай

По-малко бебета в русенско през 2022 г.

Областният шеф на Русе Анатоли Станев ще посети двете академични лечебни заведения в района „ Канев “ и „ Медика “ тази събота по случай Бабинден. Там той ще участва на ритуала по измиване ръцете на лекарите и акушерките, като ще им подари сапун и забрадка, както повелява традицията. На място Станев ще беседва с медицинските експерти по отношение на ежедневните им провокации в работата.

Данните на трите лечебни заведения на територията на региона, разполагащи с отделения по акушерство и гинекология, сочат, че броят на ражданията през измината година е 1434. Това е със 170 по-малко по отношение на 2021-а, когато броят им е бил 1604. Припомняме, че родилно поделение в русенско с изключение на в „ Канев “ и „ Медика “ има в беленската болница „ Юлия Вревска “. Близо 73% от всички раждания в района са се случили в УМБАЛ „ Канев “. Важно конкретизиране е, че на територията на региона всяка година раждат значително дами от прилежащи области. Например съгласно формалната информация от Националния статистически институт /НСИ/ живородените за 2021-а по местоживеене в област Русе са 1545.

От 1951 година насам 21 януари се празнува като Ден на родилната помощ и професионален празник на акушер-гинеколозите и акушерките. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са „ бабували “ на родилките. Празникът е отдаден на „ бабите “ – дамите, които оказват помощ при раждане, и на младите булки, които са раждали.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР