Областният управител на Русе Анатоли Станев подкрепи колегата си от

...
Областният управител на Русе Анатоли Станев подкрепи колегата си от
Коментари Харесай

24-ма областни управители с предложение за промяна в разпоредбата на Закона за предучилищното и училищното образование

Областният шеф на Русе Анатоли Станев поддържа сътрудника си от Ловеч инж. Светослав Славчев при правенето на предложение за смяна в наредбата на Закона за предучилищното и учебното обучение.

Става дума за смяна в обсега на деяние на регионалната тактика за поддръжка за личностното развиване на децата и учениците. Според настоящата нормативна уредба регионалният шеф провежда създаването на регионалната тактика въз основа на разбор на потребностите от поддръжка във всяка община на територията на региона.  След приемането ѝ общините създават общинска тактика за личностно развиване за интервал от две години. За осъществяването ѝ общинският съвет годишно до 30 април по предложение на кмета и след координиране с Регионалното ръководство на образованието /РУО/ приема годишен проект за осъществяване на дейностите, който се регистрира на регионално равнище до 1 март на идната година. Първата регионална тактика в русенско е одобрена с двегодишен интервал на деяние 2017 – 2019 година, след което е направен доклад за нейното осъществяване. Следва подготовка, осъществяване и отчетност на още една тактика, надлежно за интервала 2020 – 2022-а и следва създаване на трети подред стратегически документ за 2023 – 2024 година.

Затруднения пораждат от това, че подготовката на доклада на миналата тактика и анализът за идната постоянно лишават няколко месеца, време, в което тактиката всъщност не работи, по тази причина съгласно регионалния шеф интервалът на деяние от две години се оказва прекомерно къс. В тази връзка от Ловеч насочиха молба към служебния кабинет за предприемане на дейности по подготвеност за смяна в Закона и удължение на периода на деяние на тактиката на повече от две години. „ Считам за рационално сходен документ да бъде основа за средносрочно стратегическо обмисляне и да обгръща интервал от 5 години “, разяснява Станев. Неговото мнение е основано на експертното мнението на екипа на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ в Русе и началника на институцията доктор Росица Георгиева.  Припомняме, че точно РУО са главният участник в процеса по създаване и координиране на тактиката.

От Министерството на образованието и науката /МОН/ към този момент изпратиха мнение. В него те показват кардинална поддръжка към предлагането, което бе отправено в края на предходната година. Според тях по този метод ще се реализира по-голяма резистентност при насърчаване и използване на политиките за приобщаващо обучение на регионално равнище.

„ Министерството на образованието и науката постоянно е търсело и ценяло направените оферти от страна на локалната власт във връзка с осъществяване на политиките в областта на приобщаващото обучение на общинско и регионално равнище. В тази връзка Ви убеждавам, че предложенията Ви ще бъдат разисквани и взети поради “, се споделя в написаното от МОН.

Със свои мнения се включиха още 22-ма регионални шефове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР