Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна извънредения

...
Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна извънредения
Коментари Харесай

Грузия с интерес към Пловдив и Бачково

Областният шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев посрещна извънредения и пълномощен дипломат на Грузия в Република България – Н. Пр. Отар Бердзенишвили.

На срещата бяха разисквани културно-историческия туризъм сред двете страни и вероятностите за по-нататъшно положително съдействие.

Г-н Зюмбилев приветства посланика на Грузия и срещна в резюме гостите си с най-важната информация за региона, като означи че Пловдив има съвременна визия и в същото време старинна атмосфера и всекидневно притегля доста туристи със своето културно и археологическо завещание. Туризмът по негови думи спомага и за възстановяване на междудържавните връзки, с което нараства политическото му значение.

Негово Превъзходителство означи, че България притегля от ден на ден грузински туристи, а Пловдив  като най античния и безконечен град се развива като водеща туристическа дестинация в България.

Отар Бердзенишвили благодари за срещата и показа, че със удовлетворение посещава Пловдив, като означи, че за десети път е Пловдив, само че това е първата му публична аудиенция.

По думите му Пловдив и Грузия имат капацитет в допълнение да развият взаимоотношенията си, тъй като доста неща свързват двата народа в културен и исторически аспект, както и че страната му прави оценка и високо поддръжката на България за европейския път на Грузия и благодари от името на целия грузински народ.

Отар Бердзенишвили, съобщи че е тук със специфична цел, освен за побратимяването сред Грузия и България, а и с цел да се осъществят планове в културно-исторически аспект.

Връзката сред двете страни датирала от епохи, давайки образец с Бачковския манастир „ Успение Богородично, учреден през 1083 година от грузинския пълководец Григорий Бакуриани, популярен доместик на западните войски на византийския император Алексий Първи Комнин.

Грузинският дипломат означи, че всяка година 2 юли е ден, в който празнуват празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна, почитат и  празникът на Чудотворната Бачковска икона, защото нейният прототип е Богородичната икона във Влахерна.

Така в първите дни на месец юли Бачковската света обител става духовно средище на два православни народа, обединени от вярата, историята и добротворството.

Негово Превъзходителство насочи публична покана към господин Зюмбилев, дружно да отбележат празника на Чудотворната икона в Бачковския манастир, на който ще участват и други публични лица.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР