Областният управител Мария Башева-Венкова започна срещи с директори на териториални

...
Областният управител Мария Башева-Венкова започна срещи с директори на териториални
Коментари Харесай

Областният управител Мария Башева-Венкова проведе среща с комисар Георги Русинов

Областният шеф Мария Башева-Венкова стартира срещи с шефове на териториални и районни структури. Първата бе с комисар Георги Русинов - шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Габрово (РДПБЗН-Габрово), като в рамките й бяха разисквани проблемите и провокациите в региона.

Комисар Русинов разясни, че службите за пожарна сигурност и отбрана на популацията в Област Габрово, са едни от най-добре оборудваните в страната, като има 18 нови пожарни автомобила и гарантиран с персонални защитни средства състав. Той добави, че системата за ранно предизвестие и обявяване на съставните елементи на единната избавителна система „ ДАКС “, сега е в развой на възобновяване и надграждане. Предвидени са нови информационни връзки и програмен продукт. Предвидено е и възобновяване на системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията при бедствия и изключителни обстановки, за която е заложено включването на акустична уредба, позволяваща излъчването на речева информация. При сходен вид уреди с изключение на сиренни звуци през високоговорителите се дават и съответни инструкции за деяние, съгласно настъпилото събитие или злополучие. Към сегашния миг единствено 12 области разполагат с такава. Обновяването на системата се прави по план на Министерството на вътрешните работи, като и по план по Националния проект за възобновяване и резистентност, по който ще се подсигури и построяването на система за сиренно обявяване с речева информация.

До края на 2023 година ще бъде приключена и система за обявяване посредством клетките на мобилните оператори в страната – БГ АЛЕРТ. Благодарение на нея, всеки жител, който се намира взастрашен регион и има актуален мобилен телефон, ще получава уведомление при бедствия и повреди на мобилното си устройство. В известията ще се дават и съответни инструкции за деяние.

Договорена бе последваща среща, в която регионалният шеф и комисар Русинов да обсъдят опциите за развиване и пълноценно потребление на новоизградения обучителен център на РДПБЗН - Габрово, намиращ се в село Гергини, община Габрово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР