Областният управител доцент Андрияна Андреева търси държавническо решение за изход

...
Областният управител доцент Андрияна Андреева търси държавническо решение за изход
Коментари Харесай

Каква ще бъде съдбата на Белодробната болница – това обсъждаха в Областна администрация-Варна

Областният шеф доцент Андрияна Андреева търси държавническо решение за излаз от финансовата и материална рецесия в Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести /СБАЛПФЗ/ във Варна . Това е и повода да предложения на работна среща всички заинтригувани страни .

В полемиката, която цели да предложи благоприятни условия за действието на лечебното заведение в бъдеще, присъединяване взеха доцент шефът на СБАЛПФЗ-Варна доктор Христо Ганчев , ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов , заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов , шефът на лечебно-диагностична активност в УМБАЛ „ Св.Марина “ проф. доктор Силва Андонова и представители на РЗИ-Варна.

Доц. Ганчев показа доклад за настоящите отговорности на болничното заведение към сегашния миг – 190 000 лв. към Национална агенция за приходите, задължения към Община Варна, свързани с изхранването на настанените за лекуване 18 лежащо заболели от туберкулоза.

Проф. доктор Силва Андонова акцентира, че пред УМБАЛ „ Св. Марина “ не стои въпросът с присъединение на Белодробната болница към структурите на университетската болница. По думите й УМБАЛ „ Св. Марина “ има абстрактен план за реорганизация на Инфекциозната клиника във Варна на стойност 47 млн. лв. и в него не е включена Белодробната болница. Промяната на сходен план би лишила още време и нови финансови средства.

Председателят на Общинския съвет и заместник-кметът припомниха, че страната продължава да бездейства , макар напъните, положени през 2022 година казусът на Белодробната болница да влезе в полезрението на Министерството на здравеопазването. Болницата не е общинска и макар че няма законов ангажимент, към този момент 13-14 години Община Варна подкрепя здравното заведение, като общата сума, която е осигурила за покриване на отговорностите за последните 10 години, към този момент е 4,5 млн. лв..

Решението, към което всички участници в срещата се сплотиха, е да поканят на среща във Варна персонално здравния министър проф. Христо Хинков , с цел да го срещнат с проблемите на лечебното заведение и да му предложат разновидности за излизане от рецесията с действието му.

Участниците в срещата считат, че страната би трябвало да има грижата за социално-значимо заболяване от международен мащаб каквото е туберкулозата и е редно да завиши финансирането на Белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области в Северна България. Като опция на това решение Община Варна предлага закриването й, за което има взето 2 пъти решение на Общински съвет, а 18-те пациенти, които се лекуват там да бъдат изпратени в профилирани здравни заведения от прилежащи региони.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР