Областният съвет за намаляване на риска от бедствия съгласува програмите

...
Областният съвет за намаляване на риска от бедствия съгласува програмите
Коментари Харесай

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия съгласува общинските планове на Бобошево и Рила

Областният съвет за понижаване на риска от бедствия съгласува стратегиите за понижаване на риска от бедствия на общините Бобошево и Рила. Експерти от двете общински администрации показаха детайлно стратегиите по време на съвещание на Областния съвет в Кюстендил. Документите, касаещи намаляването на риска от бедствия в посочените обитаеми места, са качени и на уеб страницата на Областна администрация – Кюстендил.

Председателят на Областния съвет инж. Александър Пандурски откри съвещанието с думи на признателност и поздрави представителите на РД „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ за тяхната работа, професионализъм и за риска, който поемат всекидневно, изправяйки се пред разнообразни провокации, бедствия и естествени стихии.

Пред членовете на Съвета специалист от община Бобошево показа Програмата на Общината за интервала до 2025 година, акцентирайки дейностите за осъществяване на оперативните цели, както и виновните за това институции. Част от плануваните действия за осъществяване на оперативните цели в Бобошево са: осъществяване на разяснителни акции измежду популацията, осведомителни дни, образования за чиновниците на общинската администрация, надпревари и състезания, свързани със отбраната при бедствия за деца.

Провеждане на информационно-разяснителни действия по отношение на есенно-зимния отоплителен сезон, летния пожароопасен, жътвена канпания и други Провеждане на образования по отношение на пожарната сигурност. Публикуване на материали на уеб страницата на ОбА за дейности при разнообразни типове рискове. Насърчаване на образованието в системата на предучилищното и учебното обучение за риска от бедствия, включващо предварителна защита, подготвеност, реагиране и възобновяване. Провеждане на учения и тренировки на доброволците от доброволното формирование, взаимно с главните сили на ЕСС. Работна среща с ръководители на общински структурни звена по въпросите на взаимоотношението при предприемане на мероприятия, свързани с понижаване желае от бедствия. Зам.-кметът на Рила Лазар Чавков показа по време на съвещанието Програмата на общината до 2025 година и уточни, че тя ще спомогне за обезпечаването на изчерпателен метод към ръководството на риска и за намаляването на възможни вреди и загуби. А плануваните мероприятия и действия ще допринесат за: понижаване на уязвимостта на популацията от бедствия, възстановяване на координацията и успеваемостта, вложение на средства в действия за понижаване на риска от бедствия; възстановяване на шерването на информация и данни за риска от бедствия; повишение потреблението на нововъведения и технологии в региона на понижаване на риска от бедствия и други Дейностите за осъществяване на оперативните цели, посочени в План на Община Рила, са идентични с тези на Общинския проект на Бобошево. Източниците на финансиране на двата проекта също за идентични: бюджетите на общините, държавният бюджет, фондовете на Европейски Съюз и на други интернационалните организации.

Като точка от дневния ред на съвещанието бе и представянето на Доклад за дейностите по отбрана при бедствия в област Кюстендил през 2022 година

Той също ще бъде качен в уеб страницата на ОА в раздел „ Съвети “. Съгласуваният от институциите в Кюстендил отчет ще се изпрати до Съвета за понижаване на риска към Министерски съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР