Областният кризисен щаб в Бургас реши да обяви грипна епидемия

...
Областният кризисен щаб в Бургас реши да обяви грипна епидемия
Коментари Харесай

Първа област обяви грипна епидемия - днес в Бургаско, до 2 седмици - и в цяла България

Областният спешен щаб в Бургас реши да разгласи грипна зараза в цялата област. Заповедта влиза в действие от 12 до 17 януари в това число. До две седмици грипът ще обхване всички райони в страната, разгласи националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Регистриран е и първи случай за сезона на грипен вирус вид В - B/Victoria у нас, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той е потвърден на 9 януари. Пациентът е 15-годишно момче от град София. То е било прието в болница с леки признаци.

При този вид грипен вариант има риск от засягане на централната нервна система при затруднения, по тази причина първите признаци за висока температура не би трябвало да се подценява, предлагат здравните специалисти.

Противоепидемичните ограничения в Бургас

Бургаска област е един от районите у нас, които ще са измежду първите оповестили грипна зараза през сегашния сезон. Мерките, които влизат в действие са прекратяване на свижданията в лечебните заведения, засилен филтър в детските градини и ясли, прекратяване на профилактични прегледи и имунизации, и прекратяване на присъствените образователни занятия. Учениците ще учат онлайн.

Близо 35% от малчуганите в детските градини отсъстват по болест, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Той заяви още преди съвещанието на регионалния епидемиологичен щаб, че  към този момент е издал заповед за това " засилен филтър " в детските градини. Анализите на РЗИ - Бургас демонстрират, че все още най-висока е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години и от 5 до 19 години, а минимум - във възрастовата група от 30 до 64 години.

" Основание за заповедта ми са рекомендациите от РЗИ-Бургас и нарасналата заболеваемост на децата от остри респираторни болести, грип и скарлатина. Ограничава се достъпът на родители в детските заведения , не разрешава се посещаването на заболели деца и на заболели чиновници в градините, както и сливането на разнообразни култивиран групи ", прибавя Николов.

Другите ограничения, които се постановат са за носене на защитни маски от личния състав на детските заведения , проветряване на и осъществяване на двукратна стерилизация на всички пространства и играчки, както и в менюто на децата да бъдат включено задоволително количество тонизиращи питиета, като билков чай, мляко, прясно изцедени сокове и цитрусови плодове.

До две седмици грипът ще обхване всички райони в страната

Заболяемостта от грип в някои от регионите у нас пораства бързо. Днес районният щаб в Бургас разгласи зараза. Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е идващият район, който ще разгласи зараза. В рамките на две седмици грипът ще обхване всички райони. Това съобщи на брифинг пред медиите основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му за разлика от други години вълната стартира от изток, а не от огромните градове. Данните в София са относително ниски. Разбира се има повишение, само че те са надалеч от епидемиологични равнища, сподели доцент Кунчев.

Той чака на следващия ден Пазарджик също да разгласи грипна зараза .

Рядко се е случвало всички райони в България да са в зараза и да се разгласи национална зараза. Вероятно тези, които първи влязат - като Пазарджик, Варна, Шумен, Габрово и Ловеч, към този момент ще са излязли от зараза.

Доц. Кунчев сподели още, че тазгодишната зараза стартира по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете " Виктория " и " Дарвин ". Има и първи изолации на грипен вирус вид Б. Той рядко има потенциалът да е водещ и да провокира зараза, сподели още основният здравен държавен контрольор.

Предприемат се противоепидемични ограничения във връзка с лечебните заведения, отсрочване на имунизациите, на работата на детски и женски съвещания, възбрана за свиждания по лечебните заведения, ограничаваен на деянията с публичен темперамент, където се събират доста хора.

Готовността на лечебните заведения би трябвало да е в относително висока степен, съобщи доцент Кунчев.

В София няма проблем с обезпечаването на кревати за децата. В Пазарджик ще се открият спомагателни кревати.

Кунчев съобщи, че не би трябвало при децата да се пристъпва към самолечение, а да се потърси лекарска помощ.

По отношение на образователния развой, това би трябвало да решат от МОН, сподели още той.

Какви грипни варианти ни нападат


През интервала 29 декември - 9 януари в НРЛ " Грип и ОРЗ " при НЦЗПБ са потвърдени посредством Real Time RT-PCR 24 грипни вируса A(H1N1) и 20 грипни вируса A(H3N2 ) ", сочат данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания, оповестена на уеб страницата.

Вирусите са разпознати в носогърлените тайни на амбулаторно лекувани пациенти от София и Разград и на приети в болница пациенти от София, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик.

Общо през сезон 2022-2023 година (до 09.01.2023 г.) в лабораторията са потвърдени 38 грипни вируса A(H1N1)pdm09, 47 грипни вируса A(H3N2) и един грипен вирус вид В.

На 9 януари е потвърден и първият за сезона грипен вирус вид В - B/Victoria.

Специалисти позволяват, че още към месец ще нараства интензивността на грипната циркулация и по-късно към месец ще спада интензивно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април. Симптомите са типичен - ненадейно начало, температура към 37.5, 38, стига и до 39, болки в ставите, мускулите, изнемощялост. В началото има суха дразнеща кашлица и прояви на хрема, само че по-нехарактерни. Към момента огромните градове са най-вече инфектираните, като при някои от тях случаите са се увеличи с към 50%.

Грипна зараза се афишира, в случай че заболеваемостта доближи стойности 240 на 10 000 души.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР