Областната дирекция на МВР в Габрово е реагирала със закъснение

...
Областната дирекция на МВР в Габрово е реагирала със закъснение
Коментари Харесай

Полицията в Габрово реагирала със закъснение на извършения побой

Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Габрово е реагирала със забавяне на осъществения на 7 април от трима български жители от ромски генезис побой над чиновник в денонощен магазин и това е довело до ескалация на напрежението в града. Това разгласи в коридорите на Народното събрание ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Пламен Нунев.
 

За закъснели дейности от страна на полицията в града призна и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов . Той изясни, че е разпоредена инспекция и, в случай че това се удостовери, ще има дисциплинарни санкции.
 

Трите лица от ромски генезис, нанесли побоя в денонощния магазин в Габрово на 7 април, са открити още същата вечер, само че са арестувани едвам на 10 април. След което ситуацията в града се е нагнетила, съобщи Пламен Нунев.
 
" Лично мое мнение е, че има закъснение на дейностите и реакциите от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи поради обстановката. по какъв начин се действа при такива случаи - посещава се незабавно местопроизшествието след получения сигнал, откриват се причинителите, задържат се за 24 часа в поделението на Министерство на вътрешните работи, започва бързото полицейско произвеждане и по опция, в случай че могат да бъдат наказани незабавно, ситуацията щеше да е естествена. Тук счита, че управлението на Министерство на вътрешните работи би трябвало да направи в незабавен порядък оценка за работата на управлението на Областната дирекция в Габрово ", разяснява депутатът.
 

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призна, че в действителност има закъснение в дейностите на полицията в Габрово . " Моята оценка е, че има закъснение и заради тази причина сме назначили инспекция . По тази причина желаеме да бъде осъществен разбор и на всички дейности, които са били подхванато от управлението на МВР-Габрово ", разясни Ципов.-->

Ако анализът и инспекцията потвърдят, че има закъснение в дейностите на МВР-Габрово, ще бъдат подхванати дисциплинарни ограничения, сподели Красимир Ципов.
 
Той изясни, че при спонтанния митинг в Габрово нощес са се присъединили сред 800-900 души. По мотив ескалиралото напрежение сред протестиращите и органите на реда Ципов сподели, че има данни за провокация . " Имаме данни за провокации. Няма по какъв начин, в случай, че се разделя този митинг на три лъча, в първия и втория лъч нещата да са релативно спокойни, а в третия лъч да се стигне до мятане на камъни, димки и бомбички по органите на реда ", сподели зам.-министърът.
 

Има проблем в Габрово . И той не може да се подценява, съобщи депутатът от изборен регион Габрово Николай Сираков , който през вчерашния ден е бил в града.

" Онова, което видяхме през вчерашния ден на площада, при срещите с хората е един притихнал яд, който се натрупа от години. И този яд в жителите е обективен. Той е ориентиран към онази неравнопоставеност сред един етнос - ромския, и останалото население. Тази неравнопоставеност идва от чувството, че те получават обществени помощи и други придобивки, а в действителност не заплащат налози и не дават своята дан към обществото. И в това има доза истина ", обърна се Сираков.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов подчертава още, че засиленото полицейско наличие в града ще остане до момента в който е належащо, а в случай че има потребност ще бъде изпратена още жандармерия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР