Областна администрация Разград и Областна администрация Търговище подготвят съвместна изложба

...
Областна администрация Разград и Областна администрация Търговище подготвят съвместна изложба
Коментари Харесай

Търговище и Разград ще отбележат 3-и март със съвместна инициатива

Областна администрация Разград и Областна администрация Търговище приготвят взаимна галерия на тематика „ Архиви на свободата “, с която да отбележат 3 март – Националния празник на Република България.

Вчера работни екипи от двете администрации с присъединяване на заместител регионалния шеф на област Разград Ивелина Игнатова и регионалния шеф на област Търговище Гергана Цонева се срещнаха за съгласуване на последните подготвителни действия по общата самодейност.

Изложбата се провежда със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен списък – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена изложба „ Проф. Илия Петров “ – Разград, Държавен списък – Търговище, Регионална библиотека „ Петър Стъпов “ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена изложба „ Никола Маринов “ – Търговище.

В Разград тя ще бъде експонирана на седмия етаж във фоайето на Областна администрация Разград . Официалното й разкриване ще бъде на 27 февруари 2024 година от 14.00 часа , като са поканени наследници на опълченци от Разградско.

Експозицията включва пана със старинни фотографии и документи , свързани с Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи борбите за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, обезпечен от разградската Художествена изложба.

Духът на времето е подплатен от истински старинни оръжия и икона от фонда на Регионален исторически музей – Разград , подарена на града ни от освободителите.

Интересен акцент от предоставените от Държавен списък – Търговище материали е тематичното табло с надпис „ Хем ни беше ужасно, хем гордо!… “ , отдадено на търговищенецът Пеньо Колев – Бомбето – сградостроител, майстор-ръководител при построяването на паметника на връх Шипка.

Изложбата ще бъде експонирана в интервала 27 февруари – 7 март 2024 година , като ще бъде проведено визитата й от групи от възпитаници от разградските учебни заведения.

Също на 27 февруари, само че от 17:30 часа, в Арт галерията на Регионалната библиотека в Търговище ще бъде открита галерия за освобождението на прилежащия ни град, като в нея ще бъдат експонирани и тематични табла, отдадени на освобождението на Разград.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР