Областна администрация – Русе информира, че Агенцията за хората с

...
Областна администрация – Русе информира, че Агенцията за хората с
Коментари Харесай

Започна кампания за набиране на проекти за хора с увреждания

Областна администрация – Русе осведоми, че Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ започва тазгодишната акция за набиране на планови оферти за рехабилитация, интеграция и обезпечаване на налична архитектурна среда за хора с увреждания.

Проектите за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания ще се одобряват до 19.04.2024 година С такива могат да аплайват неправителствени организации на и за хора с увреждания, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна активност, както и национално показани организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите. По тях с до 16 000 лева ще се финансират образования за хора с увреждания, мероприятия за придобиване на умения за независим живот, рехабилитация, арт-терапия, визити на културни мероприятия и други /Компонент 1/. Подкрепата за културни и спортни събития като фестивали, концерти, спектакли, изложения, спортни надпревари ще бъде до 18 000 лева /Компонент 2/. За разработка на разнообразни материали, пособия, наръчници и други, подпомагащи работата на и с хората с трайни увреждания, тяхното адаптиране, трудова и обществена интеграция и реинтеграция организациите могат финансирането ще бъде в размер до 3500 лева /Компонент 3/. С до 10 000 лева ще се финансират действия, ориентирани към смяна на публичните настройки, с цел да бъдат възприемани хората с трайни увреждания като пълноценни жители /Компонент 4/.

До 22.05.2024 година ще се одобряват плановите оферти за създаване на налична архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания. Допустими претенденти са държавни, общински, икономически и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи обектите. По тази процедура ще се финансират с до 20 000 лева действия за обезпечаване на външен достъп до обект за хора от целевата група /Компонент 1/ и за пригаждане на вътрешната среда на обекта за независимото им посещаване посредством строително-монтажни работи, монтиране на разнообразни уреди за адаптиране за трайно престояване на хората от целевата група /Компонент 2/. Процедурата включва и действия за създаване на нови и преустрояване на съществуващи асансьори или лифтови платформи /Компонент 3/. Максималният размер на дотацията е до 50 000 лева за лифтови платформи и до 100 000 лева за асансьори.

Подробна информация за Методиките за финансиране, изискванията и документите за кандидатстване по двете процедури може да бъде открита на уеб страницата на АХУ http://ahu.mlsp.government.bg/, графа Проекти/Програми/.

Проектните оферти, дружно с изискваните документи, за създаване на налична архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания, се подават в директория подредени систематично и с придружително писмо в деловодството на АХУ по един от следните способи: на място, в деловодството на Агенцията за хората с увреждания, не по-късно от 17:30 часа на 22.05.2024 година на адрес – гр. София, ул. „ Софроний Врачански “ 104-106, на електронен притежател /подписани и сканирани/ или на книжен притежател, съпроводен с електронен вид на същите документи; посредством лицензиран пощенски оператор с противоположна квитанция и с пощенско клеймо или пощальон не по-късно от 17:30 часа на 22.05.2024 година на посочения в т.1 адрес, на електронен притежател /подписани и сканирани/ или на книжен притежател, съпроводен с електронен вид на същите документи; по електронен път не по-късно от 17:30 часа на 22.05.2024 година, при изискванията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги или подписани и сканирани на посоченият електронен адрес на АХУ - e-mail: [email protected].

Непосредствено след подаване на плановото предложение всеки претендент е задължен да изиска от АХУ входящ номер, с който е заведено плановото предложение в деловодната система, не по-късно от крайния период за подаване на плановите оферти. Полученият входящ номер потвърждава, че плановото предложение е подадено в период.

При нужда от уточняване на детайлности или приемане на спомагателна информация информация може да бъде получена на телефон: 02/ 931 80 95, 832 90 73.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР