Област Пловдив и Задарска област в Република Хървания подписаха Меморандум

...
Област Пловдив и Задарска област в Република Хървания подписаха Меморандум
Коментари Харесай

Пловдив и Задарска област в Хървания ще си сътрудничат в областта на икономика и образование

Област Пловдив и Задарска област в Република Хървания подписаха Меморандум за определяне на другарство и съдействие и стартират взаимна работа за развиване на двустранните връзки в региона на стопанската система, търговията, селското стопанство, превоза, туризма, културата, образованието. Меморандумът бе подписан от регионалния шеф на област Пловдив Йордан Иванов и господин Божидар Лонгин, регионален шеф на област Задар.

Българската делегация е на посещаване в историческия център на хърватското крайбрежие в региона Далмация.

„ Задълбочаването на връзките сред нашите два района тъкмо в този миг ще ни помогне да преодолеем следствията, нанесени на бизнеса и интернационалните връзки от пандемията от COVID-19 и от настъпилите след нея публични и стопански рецесии. Надявам се, че ще успеем дружно да превъзмогнем и икономическите усложнения, подбудени от войната в Украйна. Търговско-икономическото ни партньорство ще способства за развиване на контактите и връзките в областите от общ интерес “. С тези думи Йордан Иванов се обърна към хърватските домакини.

" Споделяме общи европейски полезности и съм уверен, че в бъдеще ще развиваме интензивно съдействие сред нашите райони ", сподели господин Божидар Лонгин.

Българската делегация посети пристанище Гаженица и летище Задар. Бяха разисквани опциите за усилване на комерсиалните връзки и обмяна на ноу хау в региона на превоза. В рамките на визитата бе открита и изложбата " Духът на буквите и знаците ", въодушевена ог глаголицата, от Н. Пр. госпожа Генка Георгиева, дипломат на Република България в Република Хърватия.

Подписване на Меморандум за коопериране сред Аграрния университет на Пловдив и университета в Задар бе различен акцент от визитата. Проф. доктор Славен Зялич, заместник-ректор по интернационалната активност и трансфер на технологии, и проф. доктор Босилка Мустач, началник на катедра „ Екология, агрономия и аквакултури “, срещнаха българската делегация с просветителния развой в реномираното висше образователно заведение в Хървания.

В българската делегация, водена от регионалния шеф Йордан Иванов, вземат участие Н. Пр. госпожа Генка Георгиева Извънреден и пълномощен дипломат на Република България в Загреб, господин Здравко Плазонич - почетен консул на Република България в Сплит, доцент доктор Светла Янчева - заместник-ректор по интернационалната активност в Аграрен университет – Пловдив, госпожа Маргарита Вранкова, шеф отдел " Координация и европейска интеграция " в Областната администрация, госпожа Александра Димитрова, помощник по протокол, госпожа Мирела Тасева - стопански консултант, СТИВ Загреб, както и госпожа Петя Стоименова Мършич – секретар-преводач.

Домакините от хърватската делегация - господин Божидар Лонгин - регионален шеф на Област Задар, господин Зоран Шикич -председател на Областния съвет, господин Денис Икич - ръководител на Хърватската комерсиална камара на Задар, господин Клод Гърбеша - референт за България, Министерство на външните и европейските работи на Хърватия, госпожа Катарина Милетич - началник на кабинета на регионалния шеф, господин Крешимир Лаштро - шеф отдел „ Морско дело, море и превоз, господин Анте Сяуш - шеф отдел „ Икономика и туризъм “, господин Иван Шимунич шеф отдел „ Образование, просвета и спорт “.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР