Област Бургас първа влезе, но и първа излезе от грипната

...
Област Бургас първа влезе, но и първа излезе от грипната
Коментари Харесай

„Класическа картина“: Бургаският регион първи влезе и първи излезе от грипната епидемия

Област Бургас първа влезе, само че и първа излезе от грипната зараза. Това изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той даде брифинг за медиите в София по отношение на настоящата епидемиологична конюнктура в страната.

„ Към първите – Бургас, Шумен и Стара Загора, знаете, се включиха Ловеч, Пазарджик и Габрово. Общо взето, последните три са за интервала 18 – 24 (януари). Същевременно няма да бъде удължавана епидемиологичната конюнктура, надлежно, завръщат се естествените занятия на учениците в Бургаска област. Така че, с изключение на разпространяването на вълната, виждате, че имаме и първата област, която излезе от епидемиологични стойности “, сподели доцент Кунчев.

Можем да чакаме още от през днешния ден епидемиологична конюнктура в Пловдив, само че там учениците ще продължат да учат към този момент.

Всички решения ги вземат щабовете на база на обстановката.

Водещ е вариантът А – H1N1 (Виктория), който заема 59% от всички случаи. Следван от варианта H3N2 (Дарвин) – той е към 30%. И в 10% откриваме случаи на грип вид Б, изясни още Ангел Кунчев.

По думите му няма кой знае какъв напън върху здравната система.

След репортерски въпрос за дефицит на кревати в дребни области, той изкоментира: „ Вие виждате, че това се повтаря съвсем на всички места. И в Бургас беше по този начин. Но пък в същото време, едно, че е динамична обстановката и, второ, когато се вземат в точния момент ограничения... преди малко гледах данните в Бургас, въз основата на това, че беше относително рано, в точния момент подхваната стъпката, в този момент заболяемостта във възрастовата група от 5 до 14 години, където са множеството възпитаници, е доста по-ниска спрямо тази над 15 и с тази от 1 до 4. Така че мярката си има своето значение и навременно призната оказва помощ да преодолеем епидемията по-леко и да не доближава високи стойности на заболяемост. “

По думите на доцент Кунчев става въпрос за класическа картина: „ Бързо развиване. Виждате, че другата седмица евентуално съвсем половината от областите в България към този момент ще бъдат в зараза и ще стартират една по една, както Бургас, да излизат от тази обстановка. “



Очаквайте детайлности

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР