Област Бургас обяви епидемия, с предепидемични стойности на грипа са

...
Област Бургас обяви епидемия, с предепидемични стойности на грипа са
Коментари Харесай

Грипна епидемия в Бургас, още четири области са с предепидемични стойности

Област Бургас разгласи зараза, с предепидемични стойности на грипа са още Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Това съобщи пред публицисти основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който заключи обстановката с разпространяването на грипа у нас. По думите му обстановката е доста динамична, като за разлика от други години грипната вълна стартира от изток, а не от огромните градове.

За София данните са към момента ниски, надалеч от епидемиологичните равнища, посочи той.

По думите му в противоепидемичните ограничения няма нищо ново – те ще обиден основно активността на лечебните заведения, работата на детските и женските съвещания, ще бъдат лимитирани и някои от деянията с публичен темперамент.

„ Ако би трябвало да обобщим нещо по-характерно за тазгодишната зараза – тя стартира към седмица по-рано от предходни години. Наблюдаваме го и в други страни. Освен това има паралелна циркулация на двата съществени вида грип, което за пациентите и лекарите няма изключително значение. Има и първия изолат на вид Б, който рядко има потенциала да е водещ “, разяснява доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор предвижда, че няма да се стигне до оповестяването на национална грипна зараза. Според него в идващите дни грипна зараза ще разгласят областите Пазарджик, Варна, Ловеч и Шумен, само че до момента в който обстановката ескалира и на други места, в тези области вълната ще отшуми.

По отношение на леглата в лечебните заведения доцент Кунчев означи, че ще бъде извършена среща с РЗИ от страната, като на нея ще се подчертава върху готовността на лечебните заведения да посрещнат грипната вълна. „ Ще има натоварване, пълнене на детски кревати, само че в случай че се вземат в точния момент ограничения, ще се обезпечи за всяко дете лекуване. Важно е ограниченията да се вземат в точния момент “, уточни той.

Конкретно по отношение на Пазарджик, където още през вчерашния ден беше оповестено, че са свършили детските кревати, доцент Кунчев изясни, че ще се разпореди разкриване на спомагателни кревати.

„ С такава обстановка се сблъскваме всяка година. След като сме минали през заболеваемостта от Коронавирус, има благоприятни условия и запаси системата да се оправи с тази вълна “, увери той и добави, че става въпрос за класическо протичане на грип, а не за извънредно мощна грипна вълна.

По отношение на образователния развой всичко е напълно в ръцете на МОН, сподели още основният държавен здравен контрольор и добави, че където се разгласи грипна зараза, ще се взема решение за неприсъствени дни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР