Област Благоевград продължава да държи първото място по най-много заразени

...
Област Благоевград продължава да държи първото място по най-много заразени
Коментари Харесай

Област Благоевград остава с най-висок процент заразени с ковид

Област Благоевград продължава да държи първото място по най-вече инфектирани с ковид в страната. Заболеваемостта там към този момент е над 2500 на 100 000 души.

Усилва се и натискът върху лечебните заведения, като в лечебното заведение в Гоце Делчев от през вчерашния ден няма свободни места за пациенти с коронавирус. Расте броят и на децата, настанени в болница поради затруднения, породени от ковид.

Близо 700 са новите случаи на инфектирани с ковид единствено за последното денонощие в Благоевградска област. Вирусът продължава да се популяризира извънредно бързо, като единствено в една от лабораториите в Благоевград през вчерашния ден са направени към 150 теста, от които над 100 са се оказали позитивни.

Заради многото инфектирани всеки ден се усложнява и ситуацията в лечебните заведения в региона, където сега се лекуват над 320 пациенти. Свободните кревати на всички места понижават, а най-тежка е обстановката в Гоцеделчевската болница. Там като се изключи че всички кревати са заети, няма и опция да бъдат разкрити спомагателни такива.

В болничното заведение в Гоце Делчев сега се лекуват 80 души с ковид, от които четирима са в реанимация. В лечебното заведение свободни кревати няма както за пациенти с коронавирус, по този начин и за заболели с други недоволства.

" Разговаряли сме с шефа на РЗИ-Благоевград, с регионалния управител… Това, до което се стигна като решение, е да се пренасочват след спогодба с болничното заведение в Благоевград, което е някаква помощ за нас, само че сами се сещате, че когато това се случи през нощта в 1,2 часа ангажиментите ще стават много мъчно и ще има проблем както за нас, по този начин и за незабавната помощ и за пациентите ", съобщи доктор Петър Филибев, шеф на МБАЛ „ Иван Скендеров " -Гоце Делчев.

Само 10 свободни кревати за пациенти с ковид има в трите коронавирус отделения на болничното заведение в Разлог. В детското поделение са настанени 28 деца, а свободните кревати тук са едвам две. Натоварена продължава да е работата и в отделението по образна диагностика.

" Посещаемостта на отделението постоянно е над 100, 150 души, като брой осъществени графики, от които огромна част са график за бял дроб във връзка подозрения за Ковид пневмония ", съобщи доктор Емил Тончев - началник на отделението по образна диагностика.

За последните 14 дни в лабораторията на болничното заведение в Разлог са направени над 1000 PCR теста и 700 антигенни.

От през вчерашния ден внезапно се е нараснал броят на пациентите с затруднения от коронавирус, които са настанени в реанимацията на многопрофилната болница в Благоевград. В интензивното поделение местата са запълнени съвсем на 90%. В останалите коронавирус отделения на болничното заведение към момента има свободни кревати.

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР