Oбилни снеговалежи, двуметрови преспи, навявания, виелици и минусови температурище блокират

...
Oбилни снеговалежи, двуметрови преспи, навявания, виелици и минусови температурище блокират
Коментари Харесай

Синоптик: Двуметрови преспи в понеделник след сблъсък на арктичен фронт и циклон от Егея над България

Oбилни снеговалежи, двуметрови преспи, навявания, виелици и минусови температурище блокират страната в понеделник. Властите и общините приканват хората при опция да не пътуват и да се съобразят с влошената пътна конюнктура. Очаква се температурите да паднат до -7, -8 градуса в северозападната част на страната, а оптималните на югоизток да доближат 2-3.

Обявен е оранжев код за рисково време във всички области на страната с изключение на в Кърджали и Смолян, където кодът е червен. “Причината за утежняването на времето е комбинацията от студения арктичен въздух, който се спуска от север към Балканите и средиземноморски циклон, който минава през Гърция и Егейско Море към Черно море ”, изясни за “ Труд ” синоптикът Симеон Матев.

По думите на специалиста явлението не е извънредно, само че се случва за първи път у нас през тази година. “В България то довежда до значителни снеговалежи, които в по-голямата част от страната ще образуват снежна завивка от 10 до 30 сантиметра. По-голям проблем обаче основава мощният вятър, който в Добруджа, Лудогорието и източната част на страната ще основава виелици, навявания и двуметрови преспи ”, изясни още Матев.

Синоптикът съобщи, че в днешния денще бъде пикът на неприятното време, което се следи в страната още от събота вечерта.

“За благополучие въпросният циклонще отмине бързо. Още на следващия ден снеговалежите ще отслабват. В сряда се запътва към нас нов ураган, единствено че с по-малки размери ” добави специалистът. Вчера поради неприятното време турски тир, превозващ20 тона медицински материали, се хвърли в дере край горнооряховското село Поликраище. От Министерство на вътрешните работи поучават Избирайте първокласни пътища Ако не е извънредно неотложно, отложете пътуването си, защото е допустимо да бъдат затваряни пътища поради изобилните снеговалежи. Това предизвестяват от Министерство на вътрешните работи по отношение на влошеното време през днешния ден. Властите поучават водачите да избират първокласни пътища, защото се почистват с преимущество, да носят със себе си всичко належащо за спаряване със снега и да не стопират да почиват на открито
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР