Обиколили сме болниците в цялата страна, за да установим къде

...
Обиколили сме болниците в цялата страна, за да установим къде
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Готови сме да посрещнем първите два хеликоптера-линейки

Обиколили сме лечебните заведения в цялата страна, с цел да установим къде има опция да се изградят хеликоптерни площадки за незабавната помощ по въздуха. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев след съвещанието на междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на незабавна здравна помощ по въздух у нас, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Машините ще бъдат ситуирани на територията на летище „ Долна Митрополия “ в Плевен и „ Враждебна “ в София. Там има оперативна база, където могат да се съхраняват медицински хеликоптери. Предстои да бъде конкретизирано къде тъкмо ще бъде построена базата “, сподели член на междуведомствената работна група към Министерство на здравеопазването.

По думите на доктор Асен Меджидиев програмата за образование на лекари към този момент работи. „ Избраните лекари ще би трябвало да преминат 3-месечен курс за въздушна помощ. Стараем се в най-кратки периоди да имаме два медицински хеликоптера, които ще купим на лизинг “, посочи здравният министър.

„ Първоначално ще ни трябват 10 медицински екипа, които ще включват доктор и здравна сестра. Те ще бъдат анестезиолози-реаниматори “, посочи той.

„ По отношение на полетите, те ще се организират единствено денем, към този момент. Няма опция инструментално да се лети нощем. За в бъдеще ще разработим и това “, стана ясно по време на брифинга.



„ Ние и в този момент имаме опция, даже с по-малкото площадки да има къде да се кацат хеликоптерите и в този момент, а точно в София и Варна. Стараем се по най-бързия метод да изградим нужната инфраструктура за медицинските халикоптери. Надявам се да не попречи по някакъв метод от страна на други ведомства “, сподели още здравният министър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР