Обикновено водата във всеки район има свои особеностиВероятно пиете вода

...
Обикновено водата във всеки район има свои особеностиВероятно пиете вода
Коментари Харесай

Безопасна ли е чешмяната вода в България за пиене?

Обикновено водата във всеки регион има свои особености

Вероятно пиете вода от чешмата вкъщи всеки ден. Но дали това може да съставлява заплаха за здравето ни? Водата винаги съдържа някои минерали и замърсители, но е безвредна за пиянство единствено в границите на избрани открити равнища. Що се отнася до сигурността на питейната вода, чешмяната и бутилираната вода са сравними. Съответните регулаторни органи винаги управляват стандартите за питейна вода, с цел да подсигуряват, че тя дава отговор на изискванията за сигурност, оповестяват " Активни консуматори ".

Безопасността на чешмяната вода може да варира според от другите райони в една страна. Според Световната здравна организация (СЗО), чешмяната вода е безвредна за консумация в 98% от територията на България. Освен това България е член на Европейски Съюз, който подсигурява сигурността на чешмяната вода в своите страни членки.

Ако към момента се колебаете по отношение на пиенето на вода от чешмата, може да се изкушите да инвестирате в огромните пластмасови бутилки за вода, които се продават във всички супермаркети и хранителни магазини. Но помислете за следното: съгласно Организацията за икономическо съдействие и развитие само 9% от пластмасата в света се рециклира, а по-голямата част приключва на сметищата или още по-лошо – в океана. 

Филтрирането на чешмяна вода вкъщи е доста по-добър вид. Има цели системи за отнасяне и филтриране на вода, само че те не са толкоз налични и евтини колкото по-простите системи за пречистване на място, като филтър на самото кранче или кана за вода с въглероден филтър.

Ако пък си поставите за цел да носите бутилка с вода, с цел да останете хидратирани през целия ден, може да заложите на бутилка за вода с вграден филтър. Пиенето на филтрирана вода от чешмата освен, че е по-добро за вашето здраве и околната среда, само че и ще ви спести пари в дълготраен проект, защото понижава непрекъснатите разноски за бутилки с вода.

Потребители от разнообразни краища на страната от време в точния момент " пропищяват “ от нечиста, даже кална чешмяна вода. Как сами да установим дали тя е рискова за пиянство? Въпреки че чешмяната вода е по начало безвредна за консумация, има доста условия, които могат да причинят замърсявания и да нарушат качеството ѝ. Има 7 признака, които подсказват, че чешмяната вода не е безвредна за пиянство:

Необичаен усет. Забелязвате железен, лоен или рибен усет.

Миризма на хлор. Хлорът се прибавя за заличаване на бактерии и нездравословни микроорганизми. Количеството хлор нормално не е рисково, само че може да не ви хареса усетът.

Миризма на сяра. Ако забележите миризма на развалени яйца, това евентуално е сяра, която е натурален минерал, който нормално не е нездравословен.

Мътен, пенест тип. Много системи за отнасяне не филтрират естествено срещащи се минерали, които могат да придадат мъждив тип на водата. Ако мътният тип и пяната не изчезнат последователно, това може да е породено от бактерии и не би трябвало да пиете водата. 

Ниско водно налягане. Това може да е знак, че вашите тръби са запушени и корозирали от струпване на наслойка и котлен камък и надлежно водата, която излиза от кранчето, не е годна за пиянство. 

Почерняване, нечистотия или утайки в мивката. В подобен случай е явно, че не е добра концепция да пиете от тази вода. 

Правителствени насоки и предизвестия за повреди. Местните управляващи нормално уведомяват обществеността за опасни проблеми с питейната вода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР