Обикновено родителите изпадат в ужас, когато детето им отегчено ги

...
Обикновено родителите изпадат в ужас, когато детето им отегчено ги
Коментари Харесай

Защо скуката може да бъде полезна за децата?

Обикновено родителите изпадат в смут, когато детето им отегчено ги пита какво да прави. В резултат на това се втурват да измислят всевъзможни занимания.

А забелязали ли сте, че детето все по-често и все по-лесно се отегчава? Това е по този начин, тъй като на процедура незабелязано се трансформираме в нещо като негови „ персонални клоуни “ и възприемаме като свое обвързване да им намираме непрекъснато нови и нови занимания.

Претрупана с играчки стая, а детето повтаря, че не знае какво да прави или с какво да си играе.

Това е проблем.

Когато непрекъснато се опитваме да забавляваме децата си, ние в действителност позволяваме огромна неточност – в известна степен им лишаваме детството. Звучи извънредно, ще кажете, само че истината е горчива – по този метод им пречим да оценят тишината и спокойствието, почивката, не им разрешаваме да останат с мислите си, пречим да се развива въображението им. Децата би трябвало сами да измислят способи за занимания.

Спомнете си за личното си детство – какъв брой играчки сте имали? Със сигурност в пъти по-малко, в сравнение с има вашето дете. Да, времената са разнообразни, само че в същността си човешката природа не се е трансформирала, както и потребностите на децата. Родителите сме тези, които се впускаме да градим измислени светове към детето, в които то да бъде постоянно в центъра, постоянно обгрижено и презадоволено откъм движимости.

Ако желаете да поправите тази неточност, пробвайте да оставяте детето по-често да му бъде скучно – дали пък няма да ви изненада и да развихри въображението си, откривайки собствен път към заниманието?

И още нещо – не се чувствайте отговорни, че не откликвате на всеки вик за помощ. Напомняйте си, че вършиме услуга на детето си.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР