Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не

...
Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не
Коментари Харесай

Експерт: В България все още няма балон на имотите

Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не едвам, когато той се спука, а преди този момент вършим доста умни изводи. Моето умозаключение е, че към момента нямаме балон на недвижимите парцели или най-малко той не е толкоз надут, че да чакаме скоро неговото пръсване. Това сподели Георги Павлов, изпълнителен шеф на брокерска организация, пред Bloomberg TV Bulgaria.

" Основанията ми за това са, че към момента цените не са достигнали пика от 2008 година, а по едно и също време с това приходите на популацията за тези 10 години се покачиха. Така че даже да има балон, ние сме в доста по-ранна фаза или пък сме доста по-добре готови за него ", добави той.

Един от измерителите, които се употребява, с цел да се реши подари растежът в избран бранш има действителна база или става дума за балон, е настоящата рентабилност на активите и настоящата им цена, сподели Павлов. " При жилищните парцели това е наемната цена на парцелите тя към момента не е стигнала до рисковите си равнища ".

" В България обичайно доходността от жилищните парцели е към 6% , а при предходния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва съществуване на балонизация. Ръстът на приходите за тези 10 години докара до растеж на наемите, които са подготвени хората да платят. Според мен сега е сред 4 и 5% ", съобщи специалистът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР