Обикновено проруските таблоиди на Сърбия внезапно се насочиха срещу руския

...
Обикновено проруските таблоиди на Сърбия внезапно се насочиха срещу руския
Коментари Харесай

Проруските медии в Сърбия срещу Путин - забива им нож в гърба за Косово

Обикновено проруските таблоиди на Сърбия ненадейно се насочиха против съветския президент Владимир Путин, откакто той загатна, че Москва може да се откаже от поддръжката си за Сърбия по въпроса за Косово , написа bneIntelliNews.

Русия употребява позицията си на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , с цел да блокира присъединението на Косово , което едностранно разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и от дълго време е най-твърдият покровител на Сърбия по въпроса. Това способства за решението на сръбския президент Александър Вучич да не постанова наказания на Русия, макар натиска от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Въпреки това , на 26 април Путин приказва за оповестяването на самостоятелност на Косово като казус за двете самообявени републики в украинския район Донбас , което породи опасения в Сърбия, че Москва трансформира позицията си , за да обезпечи личните си цели в Украйна .

Говорейки пред генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, Путин сподели , че Донецката национална република (ДНР) и Луганската национална република (ЛНР) имат правото да заявяват своя суверенитет, защото " прецедентът към този момент е основан ".

страни на 21 февруари и нахлу в Украйна три дни по-късно.

Според , на срещата с Гутериш Путин оприличи " решението за самостоятелност " на Крим и Севастопол от Украйна с това на народа на Косово . " Единствената разлика сред двата случая беше, че в Косово това решение за суверенитета беше признато от Народното събрание, до момента в който Крим и Севастопол го взеха на общонационален референдум ", сподели Путин. " Ако е по този начин, републиките на Донбас, Донецката национална република и Луганската национална република, могат да се употребяват със същото право , без да желаят позволение от централното държавно управление на Украйна и да заявяват своя суверенитет, защото прецедентът е основан. "

Гутериш отговори, като уточни, че Организация на обединените нации не признава Косово .

Тогава Путин разяснява, че " да... само че съдът го направи ", базирайки се на консултативното мнение на Международния съд от 2010 година по отношение на декларацията за самостоятелност на Косово .

" Ако има казус, републиките на Донбас могат да създадат същото . Това направиха те, а ние от своя страна имахме правото да ги признаем за самостоятелни страни ", сподели съветският президент.

" Факт е, че доста западни страни признаха Косово за самостоятелна страна. Същото направихме и с републиките на Донбас ... Аз съм добре осведомен с документите на Международния съд за обстановката в Косово. Всъщност аз самият съм ги чел. Спомням си доста добре решението на Международния съд, което гласи, че когато извършва правото си на самоопределяне, територия в границите на която и да е страна не би трябвало да търси позволение от централното държавно управление на страната, с цел да прогласи своя суверенитет. Това беше решението за Косово и това реши Международният съд и всички го поддържаха ".

Сърби поясняват думите на Путин като признание на Косово и упрекнаха Путин, че е обърнал тил на Сърбия в собствен интерес .

Обикновено твърдо настроеният проруски Сръбски " Телеграф " има заглавие на първа страница: " Путин заби нож в гърба на Сърбия: той замени Косово за Донбас ".

" Дейли Информър " различен нормално пропутински вестник, написа с " Глобален спор на наш тил: Путин играе на Косово ".

" Данас " цитира сръбския посланик Сречко Джукич , който споделя, че " заявявайки, че самоопределението и независимостта на Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР) се основават на косовския казус, Путин в действителност съобщи, че признава независимостта на Косово ".

" , ежедневник, непосредствен до сръбското държавно управление, също остро подлага на критика Путин . Заглавието на вестника е: " Гол интерес: изказването на Путин пази ползите на Русия в Донбас, без да се интересува от позицията на Сърбия в Косово и Метохия! ".

" Руският президент Владимир Путин прикани за оповестяването на самостоятелност на Косово като мотив за независимостта на Донецката национална република (ДНР) и Луганската национална република (ЛНР), единствено показвайки, че ползите и позицията на Русия в световното политическо и икономическо земетресение са неприкосновени и по-важни от обичайните другарства, като това със Сърбия ", написа в публикацията на " Курир ".

Тези заглавия са в внезапен контрастност с тези от месеците преди съветската инвазия . Част от гласоподавателите са шумно проруски настроени, позиция, която до момента се насърчаваше от медиите, като доста медии представяха Путин като воин , до момента в който рецензиите към Русия бяха обсъждани като антисръбски.

Путин и други съветски публични лица постоянно вършат паралели сред Косово и подкрепяните от Русия отделили се евпублики , освен в Украйна, само че и в Грузия , и намират възприемчива аудитория измежду сърбите, които скърбят за загубата на Косово и бомбардировките на НАТО през 1999 година

Преди нашествието проруският уклон в по-голямата част от сръбските медии стана все по-очевиден , защото стотици хиляди съветски бойци и огромни количества военна техника бяха ситуирани по украинската граница. Ситуацията стана толкоз рискова, че украинското посолство в Белград свика конференция, с цел да опровергае някои от известията и прикани да не се популяризира дезинформация за самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР в Сърбия.

Като кандидат-членка на Европейски Съюз, която също има другарски връзки с Русия, Сърбия бе в сложна позиция , когато Русия нахлу в Украйна - което се случи единствено седмици преди президентските, общите и някои локални избори в Сърбия при започване на април.

Докато западните държавни управления оповестиха наказания , когато Русия призна независимостта на двете сепаратистки формирания в Източна Украйна, сръбският президент Александър Вучич отсрочи изказването до 25 февруари, когато изложи аргумента Сърбия да не се причислява към глобите в послание към нацията.

В изказването, оповестено от президентството вечерта на 25 февруари, се споделя, че Сърбия почита териториалната целокупност на Украйна, само че Вучич напомни личния опит на Сърбия от западните наказания по време на войните от 90-те години и уточни поддръжката на Русия за Сърбия по това време, както и поддръжката на Москва за въпроса с Косово .

Въпреки че не се причисли към глобите, Сърбия поддържа основни резолюции на Организация на обединените нации против Русия . На незабавната сесия на Организация на обединените нации на 2 март Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюцията, осъждаща съветската експанзия против Украйна . На 7 април Сърбия бе измежду страните, които гласоподаваха на Общото заседание на Организация на обединените нации за премахване на Русия от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида за " груби и систематични нарушавания и злоупотреби с правата на индивида " в Украйна. Това обаче не е задоволително за чиновниците на Европейски Съюз, които неведнъж подчертаваха, че като страна кандидатка Сърбия би трябвало да приведе външната си политика в сходство с тази на блока.

Малко след затварянето на изборните секции на 3 април, Вучич даде да се разбере, че ще продължи с все по-трудната задача по балансиране на връзките сред Русия и Запада . Като уточни, че Сърбия ще продължи да се пробва да балансира връзките, Вучич добави, че най-важното за Сърбия е да има положителни връзки в района и да продължи европейския си път, само че да не скапва положителните връзки с обичайните другари.

Тогава единствено три дни след изборите - в миг, когато множеството европейски държавни управления търсеха способи да сложат завършек на зависимостта си от съветския газ - Вучич организира телефонен диалог с Путин, в който те разискаха идното начало на договарянията за нов дълготраен контракт за доставка на газ .

Въпреки неочаквания поток от антипутински заглавия в сръбските медии, не е ясно дали това е част от по-широка смяна в позицията на Сърбия.

Вучич се срещна на 26 април с ръководителя на комисията по интернационалните въпроси на съветската Дума Леонид Слуцки и повтори, че Сърбия ще продължи по европейския си път , като в същото време ще резервира другарските си връзки с Русия .

Същият ден Вучич се срещна и с помощник-държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Азия Карън Донфрид, на която двамата разискаха " настоящи геополитически въпроси ", в това число " отношението на Сърбия към обстановката в Украйна ".
 Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - специалисти сочат Сърбия за проблем
Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - специалисти сочат Сърбия за проблем

Конфликтът потвърди, че сигурността не е гарантирана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР