Обикновено приписваме усещане в гръдния кош на проблеми със сърцето,

...
Обикновено приписваме усещане в гръдния кош на проблеми със сърцето,
Коментари Харесай

При болка в гърдите всички си мислим, че имаме проблем със сърцето, а грешим. Ето 8 причини за тази болка, които всеки трябва да знае


Обикновено приписваме чувство в гръдния панер на проблеми със сърцето, само че в реалност има още голям брой мотиви за него. Ето 8 положения, които се съпровождат от признака болежка в гърдите.

1. Остеохондроза 
Една от най-честите аргументи за дискомфорт, в резултат на неуместна поза по време на сън, спане в нов креват или дълго „ бранене “ на леглото заради болест.

Болката стартира от гръбнака, минава по нервните окончания и се явява в гръдната област, продължителна е, трансформира се със промяна на позата, постоянно се съпровожда с остри пронизвания и изтръпване на ръцете и шията.
 

Какво да създадем: Идете на невролог. Ако положението ви е обострено, лекарят ще ви предпише нестероидни противовъзпалителни лекарства. Отлична профилактика на остеохондрозата е плуването.
болежка в гърдите

2. Междуребрена невралгия 
Според статистиката за мощ на болката тази невралгия се подрежда на трето място след зъбобола и бъбречните колики. Поражда я прищипване на междуребрен нерв по гръбнака, а причина може да е упоменатата остеохондроза, внезапно придвижване, контузия, физическо претоварване. Или настинка на нерва след стоене на течение. При всеки случай болката е остра, усилваща се при поемане и смяна на позата. Често се локализира по дължина на ребрата, задържа се дълготрайно, поражда и при покой, ускорява се при поемане.

Какво да създадем: Вземете обезболяващо, намалете натоварването на гръдния панер, избягвайте обръщането, завъртането и други дейни придвижвания, старайте се да дишате учестено и незадълбочено.
Потърсете лекарска помощ.

 

3. Стенокардия или инфаркт 
При стенокардия болката поражда най-често след физическо натоварване или бързо вървене и нанагорнище, като се локализира в региона на гърдите, би могла да премине към лопатките, гръбнака, лявата ръка или долната челюст. След спиране на физическото изпитание и 3-5 минути отмора или банкет на назначен от лекаря препарат, съдържащ нитроглицерин, дискомфортът изчезва.

При инфаркт болката в гърдите е внезапна и мощна (мнозина я разказват като забиване на нож), поражда след претоварване, продължава повече от 15 минути и не минава след наново взимане на постановен от кардиолога ви медикамент.

Какво да създадем: Следете какъв брой се натоварвате физически и дали постоянно пиете медикаментите си. Ако за първи път имате припадък на стенокардия, или болката продължава към този момент 20 минути и не минава след банкет на нормалния медикамент, незабавно повикайте доктор.

 

4. Киселини 
Проблемите със стомашно-чревния тракт също провокират болки в гърдите. Често повода е гастроезофагеалната рефлуксна болест, характеризираща се с парещи, остри болки в горната дясна част на корема, под гърдите. Обичайно страдащият усеща приток на киселини от стомаха в хранопровода при оригване или промяна на позата. Дискомфортът се провокира от погрешно хранене, корист с алкохол или преяждане, изключително късно вечер.

Какво да създадем: Вечеряйте най-малко 1,5-2 часа преди лягане. Спете на висока възглавница. При поява на киселини вземете антиациден артикул. Посетете гастроентеролог – той ще ви предпише консервативно лекуване на рефлукса или ендоскопска процедура.

 

5. Спазъм 
Освен киселините още две патологии на хранопровода могат да провокират болки в гърдите – езофагоспазъм и ахалазия на кардията (трудно гълтане). Спазъмът на хранопровода е по-характерен за дами с нестабилни страсти, постоянно се случва при стрес, банкет на гореща или студена храна. Болката е мощна и наподобява на тази при инфаркт.

Какво да създадем:
Пийнете няколко глътки топла вода – в случай че спазъмът се дължи на проблеми с хранопровода, болката ще отшуми, в случай че е от стенокардия, няма да мине. Консултирайте се с кардиолог.

 

6. Ахалазия на кардията (трудно преглъщане)
Рядката болест се характеризира със мощно понижена до цялостна липса на перисталтика на хранопровода, съчетана с неспособност на долния езофагеален сфинктер да се отваря при преглъщане. Болката в гърдите се съпровожда с чувство за раздиране на хранопровода, затруднено гълтане.

Какво да създадем: Потърсете гастроентеролог, положението е съществено, само че лечимо. Наред с облекчаващ антиациден препарат и медикамент с нитроглицерин, може да се приложи и хирургия.

 

7. Сърдечна болка 
Дискомфортът в лявата страна на гърдите може да не е поради кардиопроблеми. Може да се дължи на остеохондроза, мускулен конвулсия, хипертония, хормонален или метаболитен проблем, който се отразява на сърцето.

Отличителни черти: няма очевидна връзка с физическо натоварване, продължителна е (може да трае с часове), локализира се не в гърдите, както при стенокардията, а самото сърце.

Какво да създадем: При всяка сърдечна болежка, с цел да изясните повода, са нужни три съществени стъпки: консултация с кардиолог, електрокардиограма и ехокардиография.

 

8. Плеврит 
Това е инфектиране на плеврата (двуслойна мембрана, покриваща белия дроб и вътрешната повърхнина на гръдния кош), породено от заразен, бактериален или даже алергичен сътрудник. Болката в гърдите е едностранна, засилваща се при поемане, съпроводена с кашлица, зной и субфебрилна температура (37-37,2 градуса). Ако не се лекува, се образува плеврален излив сред двата пласта на белодробната обвивка, който нарушава съществено дишането.

Какво да създадем: Обърнете се към персоналния си доктор, който ще ви насочи към експерти. Плевритът е заболяване, което изисква сложно лекуване, написа „ За дамата “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР