Обикновено номерата на фланелките 10 и 9 са най-желаните във

...
Обикновено номерата на фланелките 10 и 9 са най-желаните във
Коментари Харесай

Това ли е най-странният номер в историята на футбола?

Обикновено номерата на фланелките 10 и 9 са най-желаните във футбола, тук можем да прибавим също " седмицата и " осмицата ". В НБА да вземем за пример пък не е необикновена процедура играчи да бъдат с 0 или 00 на гърба на потниците си. Спомняме си и по какъв начин именитият чилийски нападател Иван Саморано излизаше за италианския гранд Интер с номер 1+8 на гърба на фланелката. През 90-те години на XX век обаче някогашният финландски национал Мика " Бана " Лекосуо извежда на друго равнище тематиката за футболните номера.

Бившият халф играе с меко казано нетрадиционния номер 96., а повода за това е следната: той има спонсорски контракт с локално радио на тази периодичност. Любопитно е по какъв начин на Лекосуо въобще са му разрешили да играе с този номер, освен това в продължение на няколко сезона. Това въпреки всичко завършва през 1998 година, когато ХИК Хелзинки влиза в Шампионската лига и от УЕФА виждат странния номер. От Европейската футболна централа споделят на финландеца, че не може да играе с този номер и че би трябвало да си избере номер от 1 до 99. Лекосуо напълно разумно се стопира на №96.
ХИК попада в една група с ПСВ Айндховен, Бенфика и Кайзерслаутерн и даже записва победа - с 2:0 вкъщи над Бенфика, а Лекосуо бележи от дузпа, ставайки създател на първия гол в дуела. Финландците печелят 5 точки в групата и приключват на последното четвърто място, само че вършат влиятелно тъждество 2:2 в Лисабон с Бенфика, както и 0:0 с Кайзерслаутерн на Мариян Христов вкъщи. При домакинската загуба на финландците с 1:3 от ПСВ пък точно Лекосуо е създател на попадението за ХИК с удар от бялата точка.

Лекосуо в действителност не просто е минал през ХИК Хелзинки, а легенда на клуба. Като състезател той има 2 трофеи, 3 Купи на Финландия и 3 Купи на лигата с отбора, а като треньор носи на клуба още 3 трофеи, 2 Купи на страната и 1 Купа на лигата. Преди това той е бил треньор и на различен финландски клуб - ФК Хонка, а сега 50-годишният експерт е ментор на втородивизионния норвежки тим Конгсвингер. За националния тим на Финландия има 17 мача и 1 гол.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР