Обикновено най-успешните събития - били те открития, победи, пробиви в

...
Обикновено най-успешните събития - били те открития, победи, пробиви в
Коментари Харесай

3 случайни открития, променили човешката история

Обикновено най-успешните събития - били те открития, победи, пробиви в стопанската система - са резултат от упорита работа. Човек прави проект, работи съгласно него, не пести време и сила и реализира впечатляващ резултат. Ето по какъв начин се развиват събитията в идеалния свят, написа

Но е невероятно да се планува всичко. В света се случват доста непредвидени събития, които могат да повлияят на креативния развой и на крайния резултат. Често сходни произшествия единствено пречат. Но през днешния ден ви описваме за три забавни събития, които се случват ненадейно. И повлияват на човечеството съществено - и то в позитивен смисъл.
 Снимка 367317
Източник: iStock

Железобетонът. От портокалови дръвчета до ерата на небостъргачите

През 1867 година градинарят Джоузеф Моние показва своето откритие на ревюто в Париж - градинска вана от бетон с вградена желязна мрежа.

44-годишният градинар е работил в градината Тюйлери в Париж. Там той отглеждал портокалови дървета. Конвенционалните циментови контейнери се напуквали заради изменящото се време. Дървесината и глината също бързо се влошавали.

Градинарят опитва и в последна сметка намира идеалния вид - рамка от желязна мрежа, покрита с циментов разтвор. След това добави стоманени пръти.

Изобретението изумява изложителите и кариерата на Моние потегля стремглаво нагоре. От градинар той става инженер и записва няколко патента, в това число стоманобетонна технология за мостове и фасади. Тогава германците купуват патентите за положителни пари и това бележи началото на ерата на стоманобетона.
 Снимка 499188
Източник: iStock

Как неверен некролог накара Нобел да сътвори популярните си награди

Известният шведски инженер Алфред Нобел преди малко навършва 55 години, когато с изненада открива във вестника.... личния си некролог.

Оказа се неточност на кореспондент. В навечерието на тази преживелица братът на Алфред, Лудвиг в действителност умира в Кан. Френските вестници разгласяват некролог за гибелта му, а шведската преса го вижда и препечатва.

"Търговецът на гибелта е мъртъв " е било заглавието. Защо по този начин? Защото Нобел е изобретил динамит. Всъщност Алфред Нобел има 355 патента, само че точно динамитът донесе огромната му известност и фантастични облаги.

Между другото, заглавието на некролога на брат му също е било напълно уместно. Лудвиг Нобел е бил предприемач - той е произвеждал и продавал, наред с други неща, артилерийски снаряди.

Алфред Нобел открива, че има ужасна известност!

Той е мощно впечатлен от това какво се приказва за него в некролога. Нобел не желал да бъде именуван "търговец на гибелта " до края на времето.

Разтърсен, Нобел пренаписва наследството си. След гибелта му цялото му имущество се управлява от Нобелова фондация, която годишно присъжда награди за най-големите достижения в разнообразни области на науката. Многобройни родственици на Нобел се пробваха да оспорят това решение, само че по този начин и не получиха и стотинка.
 Снимка 361925
Източник: iStock

Как немарливостта помогнала за изобретяването на пеницилина

Биологът Александър Флеминг е бил типичен академик. Той е по този начин обхванат от проучванията си, че не се интересува и не обръща внимание на елементарните ежедневни неща. И към него постоянно е царяла креативна неразбория.

38-годишният шотландски академик някак остава до късно в лабораторията. Забравил е да измие контейнерите след работа. И плесен се е настанил в един от съдовете. Това унищожи един от опитите му с бактерии, само че провокира друго велико изобретение.

На идната заран ученият бил доста сюрпризиран. На тези места, където мухълът е повишен, колониите на стафилококи са починали.

По-късно, откакто изучил плесента, той провежда редица опити. И след 6 години той съумя да изолира пеницилин. За това изобретение Флеминг получи Нобелова премия (която, както писахме нагоре, също е плод на случайността). И благодарение на пеницилин хората са се научили да се борят с гангрена, туберкулоза и редица други бактериални инфекции. А точно тези заболявания са лишили повече човешки животи от войните.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР