Обикновено мислим, че нещата, които вършим всеки ден в кухнята,

...
Обикновено мислим, че нещата, които вършим всеки ден в кухнята,
Коментари Харесай

10 типични грешки, които всекидневно допускаме в кухнята

Обикновено мислим, че нещата, които вършим всеки ден в кухнята, ги вършим по верния метод. Именно тъй като го вършим всеки ден и до момента не сме имали проблеми с това. Оказва се обаче, че в кухнята постоянно вършим неточности, за които даже не подозираме. А някои от тях могат да окажат съществено въздействие върху качеството на приготвяната храна.

Но какво са някакви си грешчици пред нашия кулинарен порив и гений? Те няма да възпрат желанието ни за готвене. Просто в този момент ще забележим кои са нещата, които вършим по неправилния метод и още веднъж се развихряме в кухнята. Защото ние обичаме домашно приготвената храна! За нас и обичаните ни хора.

1. Съхраняваме всички плодове и зеленчуци в хладилника

Много хора имат навика да прибират в хладилника всички плодове и зеленчуци с концепцията да ги запазят свежи за по-дълго време. Но това не постоянно е по този начин: картофите, доматите, бананите и ябълките, да вземем за пример не би трябвало да се съхраняват в хладилника. На ниска температура картофите могат да придобият блудкав усет, а доматите, ябълките и бананите отделят етилен, поради който те узряват по-бързо, надлежно – скапват се по-бързо.

2. Размразяваме месото във вода

За да размразите месо, просто го извадете от по-рано от фризера. Месото би трябвало да бъде оставено да се размрази от единствено себе си. Най-лесният метод по тази причина е като го постовите в подобаващ съд и приберете в хладилника до цялостното му топене. Не оставяйте месото във вода, още по-малко пък в гореща. Освен че утежнява външния му тип, това скапва и вкусовите му качества.

3. Използваме блендер, с цел да си създадем картофеното пюре

Да, с блендера не се образуват бучки, само че картофеното пюре става по-тежко и лепкаво. За да получите пухкаво и леко пюре, най-добре е намачкате картофите с ръчна преса – по този начин ще запазите приятния външен тип и консистенцията на картофеното пюре.

4. Съхраняваме млякото на вратата на хладилника

Изглежда, че вратата на хладилника е идеална за предпазване на мляко и други млечни артикули. Но в реалност, температурата там е малко по-висока от останалата част на уреда. Освен това вратата му се отваря задоволително постоянно, което води до спомагателни температурни промени. Това редуцира периода на валидност на млякото.

5. Не разбъркваме спагетите по време на варенето им

Всеки тип паста се вари в кипяща вода. Това го знае всеки. Но не всеки знае, че през първите няколко минути, пастата има потребност от интензивно безредие, с цел да не залепнат спагетите едни за други или за дъното на тенджерата.

 10 типични неточности, които ежедневно позволяваме в кухнята

6. Твърде постоянно отваряме вратата на фурната при печене

Честото отваряне на вратата на фурната, намалявате температурата в нея. Това може да стане причина хлябът да не бухне задоволително или даже да „ спадне “. По-разумно е да наблюдавате готовността на ястията през малката врата, изключително в случай че печката ви е с вътрешно осветяване. Може да отворите фурната няколко минути преди хлябът да се е изпекъл изцяло, когато към този момент се е надигнал задоволително.

7. Съхраняваме ли хляба вярно?

В идеалния случай, хлябът би трябвало да се съхранява на изсъхнало и хладно място. Един от тях е в хладилника. Просто бъдете сигурни, хлябът е добре опакован, тъй че да не поеме от миризмите на останалите артикули.

8. Разбиваме студени белтъци

Освен че яйцата би трябвало да са пресни, с цел да се реализира идеална консистенция на основата за целувчен крем, би трябвало да употребявате белтъци на стайна температура. Така те по-лесно ще станат на бухнал сняг. И най-малката диря от жълтък може да провали разбиването. Затова отделете деликатно белтъците от жълтъците!

9. Използваме единствено една дъска за рязане

В кухнята наложително би трябвало да имаме най-малко две дъски за рязане. Една за месо, риба и птици и друга за артикули, които не се нуждаят от термична обработка. Това се постанова, с цел да се избегне вероятно заразяване с рискови бактерии, които от време на време се съдържат в суровото месо. Спокойно, тези бактерии умират при термична обработка. За ваше улеснение може да се снабдите с разноцветни дъски или такива с цветни краища, с цел да знаете коя защо е.

10. Имаме един зле наострен нож за всичко

Във всяка кухня обезателно би трябвало да има няколко ножа. В идеалния случай приказваме за четири: нож на основния готвач, повсеместен нож, нож за зеленчуци и нож за рязане на самун.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР