Обикновено, когато стане дума за появата на бебето, предимно се

...
Обикновено, когато стане дума за появата на бебето, предимно се
Коментари Харесай

Това, което всеки татко трябва да знае, преди да има бебе

Обикновено, когато стане дума за появяването на бебето, най-вече се приказва за майката и нейните страхове, подозрения и упования. И таткото остава някак на назад във времето.

А той също се тормози, също страда, също има страхове. Може би бъдещият баща, в случай че знаеше какво тъкмо го чака, би бил една концепция по-спокоен. Или най-малко по-подготвен за непредвиденото.

И по този начин, кои са значимите неща, които всеки евентуален татко би трябвало да знае, преди да има бебе?

Снимка:  Shutterstock

Той няма никаква концепция по какъв начин да бъде баща

Факт! Също като майката, която първоначално се усеща объркана и не знае какво тъкмо да прави.

За разлика от майките обаче, които относително бързо влизат в час и схващат какво се желае от тях, след което си вършат строен проект за деня, който пробват да следват, татковците не престават да се усещат комплицирани.

Те имат концепция какво да вършат, само че не знаят по какъв начин да осъществят всичко това. Особено, в случай че бебето е първото им дете. Точно в този интервал татковците имат голяма потребност от утешение.

Това – преди всичко. След което някой просто би трябвало да им покаже на процедура какво и по какъв начин да вършат – да вземем за пример промяна на памперсите, къпане на бебето и така нататък, тъй като те в действителност не знаят.

Но пък са положителни възпитаници и бързо се научават. И стават един тим с майката.

Да, ще плаче доста

Плачът е част от живота на новите родители. Но освен плачът на бебето, а и това на неговата майка, която към момента е мощно прочувствена под въздействие на хормоните и мени настроението си доста бързо и впечатляващо.

Това към този момент е изцяло ненадейно за таткото. Той счита, че откакто се роди бебето, целият дискомфорт от бременността ще остане на назад във времето. Нищо сходно! Всичко занапред стартира.

Вместо да се наслаждения на мира и уют вкъщи, таткото ще бъде изправен пред ненадейно появилото се напрежение, избухващата в сълзи майка при най-малкото нещо и ужасяващия плач на бебето във всички часове на нощта, който евентуално се чува най-малко през две директни.

Затова е добре той авансово да бъде осведомен с нещото, наречено следродилна меланхолия и другото, зовящо се бебешки колики. И да е квалифициран физически и душевен и за двете.

Мама в огледалото

Ето това е различен планетарен проблем, пред който се изправя горкият сътрудник, придобил статут на баща.

„ Тялото ми се е трансформирало, смут! “, „ Никога няма да съм същата “, „ Толкова съм грозна! “, „ Не мога да се виждам повече “, „ Ще си остана цялостен живот дебела “, „ Никой не ме схваща “…  Всичко това изречено по няколко пъти дневно или при всяко минаване около огледалото.

И всички уверения, че тя е към момента най-красивата жена за него на света, биват подминавани.

В този интервал таткото би трябвало да знае, че неговата брачна половинка има потребност от прочувствена поддръжка. Той би трябвало да бъде освен гальовен и да ѝ споделя, че е красива. А и да намира всеки (или съвсем всеки) ден мотиви, в които да ѝ демонстрира какъв брой я обича.

Помощ в семейството

Особено през първите месеци това е доста належащо, защото майките в действителност нямат сили и време, с цел да се оправят с всичко.

Невинаги обаче бащите са склонни да оказват помощ или намират за обидно да се занимават с чисто женски отговорности.

От татковците обаче зависи да преодолеят тази настройка и да се включат интензивно в семейството, тъй като майката има потребност тъкмо от тази помощ, тъкмо в този миг. Това е потребно и за връзката, защото я прави по-стабилна и мощна, а бащите – по-отговорни и отдадени на фамилията. Няма мъжка и женска работа, има просто липса на предпочитание.

Тоалетната като избавителен остров

Понякога таткото ще желае да избяга от цялата тази дандания, протичаща се в дома и в живота му. И това е изцяло обикновено. Както казахме – и за него стресът по никакъв начин не е дребен.

В подобен избавителен остров постоянно се трансформира тоалетната, където той прекарва съвсем час, четейки вестник или книга, сърфирайки в телефона или просто релаксирайки на мира.

Все отново е добре да не не помни, че мама евентуално в този миг е останала сама и може би има потребност от нещо незабавно. Така че дано понижим избавителното време до половин час най-малко.

Снимка:  Shutterstock

Няма да желае да дели бебето с други родственици

Всички родственици внезапно ще се трансфорат в досадници. Защото таткото няма да желае да дели бебето с никой различен, с изключение на със фамилията си.

Това не значи, че ще водите изолиран живот, просто той мощно ще ограничи гостите вкъщи, с цел да се наслаждения на любовта към дребното създание, което неотдавна е завладяло вечно сърцето му.

Той ще е подготвен да се жертва и да отбрани фамилията си във всяка обстановка, трансформирайки се в супер воин. Защото той е баща.

По материали от Mamma pret a porter / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР