Обикновено диагностиката на модерен двигател се извършва с помощта на

...
Обикновено диагностиката на модерен двигател се извършва с помощта на
Коментари Харесай

Можете да проверите работата на двигателя с лист бяла хартия, ето как

Обикновено диагностиката на съвременен мотор се прави благодарение на електронно съоръжение. Компютърът е обвързван с OBDII конектора към централната шина и цялата информация за работата на системите и модулите се демонстрира на неговия екран. Как обаче може да ревизирате захранващия блок, в случай че нямате преносим компютър на разположение? Един елементарен лист хартия може да пристигна на помощ, с цел да оцените положението на мотора.

Обратно налягане

Проверката на положението на мотора се прави на добре загрял мотор. Факт е, че леден елемент работи с богата примес и характерът на отработените газове е малко по-различен. Освен това в изпускателната система се натрупва конденз, който се пръска на открито от газовите потоци. Освен това водата разтваря саждите и придава черен цвят на суспензията.

Необходимо е да започнете инспекцията, когато температурата на охлаждащата течност доближи най-малко 50 градуса, само че най-добре е автомобилът да се ръководи повече от 15 минути, до момента в който температурата доближи 90 градуса. Поставяте лист бяла хартия до изпускателната тръба. Задържате го в това състояние няколко минути и наблюдавате положението му. Ако хартията е засмукана в тръбата, това демонстрира назад налягане.

Причината за ниския вакум е, че отработените газове, изпускани в изпускателната система, нямат време да преминат изцяло през нея заради ограничавания на потенциала. Потокът се забавя, а отработените газове стагнират и не могат да изоставен горивните камери в точния момент. В началото на такта на абсорбция те се засмукват назад, което се отразява на модела на горене на сместа.

Причината за повредата може да са и изгорели клапани или неприятно функционираща система за рециркулация на отработените газове EGR (Exhaust Gas Recirculation), която служи за прекачване на част от отработените газове във всмукателния колектор за кратковременно понижаване на успеваемостта на горене.

Освен това могат да зародят проблеми с механизма за синхронизация. Но най-честата причина е запушването и изгарянето на клетките на катализатора. Във всички случаи се постанова главен ремонт.

Неравномерно разлюляване

Когато моторът работи обикновено, хартията ще трепери отмерено, като лист, изложен напразно. Не би трябвало да има промени в ритъма, пърпорене или духане встрани. Ако се появят неравности, това демонстрира проблеми със запалването в един от цилиндрите. Част от сместа се подава неравномерно, заради което се следи дръпване. Двигателят би трябвало да вибрира и да се тресе. Свещите или бобините би трябвало да бъдат тествани.

Капчици масло

След минута-две би трябвало да се огледа листа хартия. В идеалния случай би трябвало да е безусловно чист. Допуска се малко влага с петна от сажди, защото в тръбите постоянно има конденз, написа automedia.bg. Ако върху листа се виждат кафяви петна, сходни на следи от масло, тогава би трябвало да се внимава. Горещото масло се отделя през развалени стени на цилиндъра и навлиза в изпускателната система. Необходимо е мотора да бъде тестван за драскотини по стените на горивните камери.

Разбира се, работещите мотори, изключително тези с турбокомпресор, постоянно пускат смазочна течност през тръбата, само че това не се случва на луфт, а при интензивно подаване на газ. Следователно капчици масло върху хартия би трябвало да служат като предизвестие.

Леки петна

Светло оцветено мазно покритие демонстрира друга щета, а точно съществуването на антифризни пари в ауспуха. Охлаждащата течност може да навлезе в маслото през издухано уплътнение на цилиндровия блок.

Сиво-черни петна

Когато върху лист бяла хартия се забележи постоянен сиво-черен налеп, сходен на покритие от сажди, това е сигурен знак за проблем с образуването на примес. Възможно е да има проблеми със датчици, които въздействат на успеваемостта на впръскването. В този случай горивото не изгаря изцяло, а бензиновите пари оставят черна наслойка върху горещите повърхности на клапаните и буталата, което пречи на естествената работа на мотора. В този случай на таблото светва лампичката Check Engine, само че продавачите на коли постоянно изключват в настройките.

Ако някой от горните проблеми е налице, тогава е добре да се посети сервиз и да се извършите цялостна диагностика на мотора. Ако се удостовери щета, по-добре е да откаже закупуването на дефектна кола.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР