Обикновените пъзели и главоблъсканици могат да бъдат приятно занимание, но

...
Обикновените пъзели и главоблъсканици могат да бъдат приятно занимание, но
Коментари Харесай

Четири от най-трудните за разбиване кодове в историята

Обикновените пъзели и главоблъсканици могат да бъдат прелестно занятие, само че най-сложните кодове в света могат да бъдат толкоз заплетени, че да слагат тези, които ги употребяват в обстановка на живот и гибел.
Използването на шифри, знаци и други комбинации от знаци, е привличало редица учени и освен. Историята ни дава доста завладяващи образци за кодове, основани по разнообразни аргументи.
Прочетете още
Много кодове могат да ни оставят с повече въпроси, в сравнение с отговори, и съвсем постоянно са забулени в тайнственост.

Затова от History са подбрали няколко завладяващи образеца за секрети кодове, някои от които към момента не са разрушени.

Зодиакалният палач

Ужасяващ и вълнуващ, серийният палач, който си е дал самичък името " Зодиак ", е умъртвил най-малко петима души в Калифорния през 60-те и 70-те години на предишния век. Убиецът се подиграва със света, като изпраща голям брой ужасяващи известия до пресата, употребявайки код за подмяна на разнообразни букви и знаци.

Той изпратил първите писма до вестници в региона на залива на Сан Франциско и всички те съдържали разнообразни елементи от шифъра.

Всички вестници избират да отпечатат посланията му, защото той заплашвал с още убийства, в случай че не изпълнят напътствията му. Хората към момента се пробват да разгадаят " кода на Зодиак ".

Няколко разнообразни компютърни програмисти и математици настояват, че са разгадали елементи от криптирания код, само че ФБР декларира, че казусът публично остава отворен.

Документите на Бил

Документите на Бил са набор от три шифъра, за които се твърди, че водят до заровено богатство. Истинска фантазия на приключенците, шифрите остават неразгадани, само че хората не престават постоянно да се пробват да намерят решението им. Смята се, че съкровището, което е в основата на " Документите на Бил ", коства над 43 милиона $.

Историята на този код идва от листовка от 1885 година, наречена " Документите Бил ", в която се излага богатство, заровено от Томас Джей Бил на скрито място в окръг Бедфорд, Вирджиния.

Много хора са се опитвали да разкодират шифрограмите, само че никой не е съумял. Има доста циници, които настояват, че цялата спекулация е машинация, само че по какъв начин ще разберем, до момента в който някой не разгадае кода?

Кодът Енигма

Кодът Енигма е код, генериран от машината Енигма. Той изиграва решаваща роля за прихващането на нацистките връзки по време на Втората международна война.

Използван е за криптиране на строго секретни известия, които са излъчени на нацистките сили благодарение на морзовата писменост.

Шифърът на Енигма е считан за енигматичен заради това, че е належащо да се генерират повече от 15 000 000 000 000 000 000 000 000 благоприятни условия, преди да се доближи до вярно дешифриран код.
Алън Тюринг е името, което всички разпознаваме, когато мислим за " Енигма " (въпреки че работата му се дължи доста на полските криптографи), защото той и екипът му откриват недостатъци в кода, получават достъп до немските кодови книги и създават машината Bombe.
Тази машина съумява да разбие някои от най-сложните версии на Енигма. Разбиването на кода " Енигма " към момента се счита за една от най-големите победи в войната.

Даяна Дорс и скритото благосъстояние

Това не е най-вероятният случай, само че е изумително, че холивудската звезда Даяна Дорс е споделила скришен код преди гибелта си през 1982 година Тя връчила лист хартия с над 300 букви, написани с молив, на сина си и му споделила, че кодът ще разкрие благосъстоянието ѝ от 2 милиона паунда, което е скрила.

Тя споделила на сина си, че брачният партньор ѝ Алън Лейк има паролата за разгадаване на кода. За страдание, нещастието се повтаря, защото Лейк умира от самоубийство няколко месеца след самата Дорс.

Оттогава насам доста хора са се опитвали да разгадаят тайния код на Дорс. Компютърни криминалисти са работили по разшифроването на кода, само че са предположили, че липсва страница, защото не е имало ясни знаци къде може да се намира благосъстоянието.

Разгадаването на един от най-сложните секрети кодове в света може да промени света, да помогне за спечелването на война или даже да докара до придобиването на необикновено благосъстояние.

Винаги има възможност тайният код да е просто машинация, само че когато се предлага невъобразимо богатство, може би си коства да се положат старания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР