Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне.

...
Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне.
Коментари Харесай

Защо в Турция не обичат Борис Джонсън, въпреки истанбулските му корени

Обичайно турците изпитват горделивост, когато някой от фамилията се издигне. Но въпреки Борис Джонсън, с неговите "истанбулски корени ", да стана министър председател на Англия, в Турция това не провокира никаква наслада, написа турският публицист Джан Дюндар за "Ди Цайт ".

Според Дюндар, главната причина за това е неприятната известност на прадядото на Джонсън - Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското държавно управление. Неговото име е станало нарицателно - в Турция хората, считани за предатели, и до през днешния ден биват наричани "Али Кемал ". Кемал, който е бил освен политик, само че и високообразован публицист, е водил много плевел живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите публикации той клеймил Турската война за самостоятелност и упорствал за смъртно наказване за Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато обаче Войната за самостоятелност се увенчава с триумф и Мустафа Кемал основава модерна Турция, прадядото на Джонсън внезапно трансформира позицията си, определяйки триумфа като "празник на турците ". Но е прекомерно късно - след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на ядосаните тълпи, които го пребиват до гибел и провесват натрупа му на видно място. Някои историци дефинират случилото се като "петно върху републиката ", други виждат в него просто "предупредителен сигнал за евентуалните предатели ".

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора брачна половинка става посланик. През 1978 година, когато една незаконна организация на марксистко-ленинистки арменци прави нахлуване против турското посолство, той е ранен, а брачната половинка му умира. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, умряла единствено на 25 години, на собствен ред също се дами за британка - точно те са бабата и дядото на Борис Джонсън.

Швейцарската диря. И една мумия.

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на "Люцернер Цайтунг ", който открива и швейцарска диря в биографията на Джонсън - въпреки британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн.

И още нещо: мумия, открита в Базел през 1975 година, била разпозната през 2018 като пра-пра-пра-пра-пра-прабабата на днешния английски министър председател. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал немски предшественици в династията Вюртемберг и далечно роднинство с английското кралско семейство.

Джан Дюндар споделя, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с родственици и е чел вестниците, за които преди време е писал неговият прародител. Заключението му: "Али Кемал е бъркал ". А когато Джонсън бе определен за министър председател, един турски вестник написа: "Той е турчин, само че не е един от нас ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР