Обичайно руският президент поздравява чуждестранните си колеги за Нова година

...
Обичайно руският президент поздравява чуждестранните си колеги за Нова година
Коментари Харесай

Кои европейски политици получиха новогодишни поздравления от Путин

Обичайно съветският президент поздравява задграничните си сътрудници за Нова година и Коледа в последните дни на декември. На 30 декември Кремъл разгласява лист на водачите, които са получили такива телеграми от съветския президент. 

В тях не са включени водачите на Англия, Германия, Съединени американски щати, Франция, Япония и други страни, които Русия счита за вражески. Путин не им изпраща поздравления за втора поредна година.

Освен това в листата още веднъж не е включен нито един от ръководителите на съществени интернационалните организации и водещи спортни федерации . Путин и тази година не поздрави и някогашната немска канцлерка Ангела Меркел, която извади от листата на поздравяваните предходната година.

Само двама от поздравените са от Европа - сръбският президент Александър Вучич и унгарският министър председател Виктор Орбан . Изглежда унгарският министър председател е получил персонално писмо, защото по протокол от Кремъл би трябвало да поздравяват на същото равнище, т.е. не Орбан, а президента на страната Каталин Новак.

В известието до Орбан, който преди дни блокира 50 милиарда евро помощ за Украйна за идващите 4 години, Путин е написал, че страните са съумели да " запазят позитивната динамичност " на връзките " макар сложната интернационална обстановка ". В поздравленията си към Вучич пък е отбелязал, че макар същите трудности, връзките сред Москва и Белград се " развиват по градивен метод ".

Още двама, само че някогашни, европейски водачи са попаднали в листата на поздравените - някогашният френски президент Никола Саркози и някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер .

Общо Путин поздравява повече от 30 политици , в това число държавните глави на Китай и Индия . Сред останалите са водачите на Боливия, Бразилия, Венецуела, Куба, Никарагуа, Сирия, Виетнам, Лаос и Южна Африк . Поздравления са изпратени и до водачите на " републиките " Южна Осетия и Абхазия , които съвсем никой по света не признава.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е измежду поздравените, като Путин е изразил убеденост, че Москва и Анкара и през идната година ще продължат да развиват съдействието между тях, в това число политическото и икономическото, предава ТАСС.

Той акцентира и че напоследък е направено доста за развиването на многостранното съдействие сред Русия и Турция: посредством взаимни старания страните поредно осъществят огромни енергийни и инфраструктурни планове, подкрепят разрешаването на районни спорове ", заяви пресслужбата на Кремъл. 

Руският президент е убеден, че през идната година " Москва и Анкара ще продължат да построяват двустранен политически разговор и продуктивно съдействие в разнообразни сфери в интерес на другарските нации, в полза на укрепването на сигурността и стабилността на евразийския континент ", излиза наяве от публикуваното известие.

Поздрав за Нова година е получил и  папа Франциск
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР