Обичате ли шамфъстък? А знаете ли колко е полезен всъщност?

...
Обичате ли шамфъстък? А знаете ли колко е полезен всъщност?
Коментари Харесай

Неподозираните полезни свойства на шамфъстъка

Обичате ли шамфъстък? А знаете ли какъв брой е потребен в действителност? Ако се чудите какво да си похапнете по-късно, идващите редове за супер изгодите на тези екзотични ядки са за вас.

Шамфъстъкът е прочут още от праисторически времена, а през днешния ден се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, Съединени американски щати, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от международния рандеман на пазара се доставя от Турция.
 Всеки ден е ново начало! Edna предлага Всеки ден е ново начало!
Шамфъстъкът с изключение на ужасно апетитен, е и доста, доста потребен . Съдържа здравословни мазнини, добър източник е на протеини, фибри и антиоксиданти.

В шамфъстъка се съдържат значими за човешкия организъм микроелементи. Има мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Ядката е богата още на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Антиоксидантните му свойства са ненадминати.

Шамфъстъците са една от най-богатите на витамин В6 храни, а витамин В6 е значим за контролиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин - молекулата, която носи О2 в алените кръвни кафези.

Освен че е с високо наличие на антиоксиданти, шамфъстъкът може да намали холестерола в кръвта и да усъвършенства кръвното налягане, като по този метод понижи риска от сърдечни болести.

Въпреки че има по-високо наличие на въглехидрати от множеството ядки, шамфъстъкът има невисок гликемичен показател, което значи, че не предизвиква огромен скок в кръвната захар.

 шамфъстък Thinkstock

Специалистите поучават да се употребява шамфъстък поради високите хранителни стойности и тъй като ядките са идеални за възобновяване на отпаднал организъм. Помага и при диети.

Шамфъстъкът се употребява доста и в кулинарията – за солени и сладки ястия, а потреблението му мигновено трансформира храната в първокласна и с доста жанр.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР