Обичана и вдъхновяваща, блестящата цигуларка се завръща на врачанска сцена

...
Обичана и вдъхновяваща, блестящата цигуларка се завръща на врачанска сцена
Коментари Харесай

Изключителната Лия Петрова гостува на Симфониета-Враца в „Майстори на цигулката“

Обичана и вдъхновяваща, блестящата цигуларка се завръща на врачанска сцена в осъществяване наДж. Виоти – Концерт № 22 за цигулка и оркeстър в ла минор, G. 97.

Произведениетоще се извърши за първи път във Враца на 9-ти февруари от 19.00ч. от Симфониета-Враца със солист Лия Петрова, под диригентската палка на Христо Павлов.

Виртуозният италиански цигулар и композитор Джовани Батиста Виоти (1755 – 1824) има заслуги за оформянето на жанра на цигулковия концерт в актуалния му тип. Учи в Торино при Пуняни (ученик на Тартини). Концертира като солист с учителя си, а по-късно и независимо. Дебютира в Париж през 1782 година и незабавно прави усещане с гения си. Известно време живее и работи в Лондон. Директор е на италианската опера в Кралския спектакъл в интервала 1794 – 1795. През 1813 година е един от създателите на Филхармоничното общество на Лондон. Виоти е написал към 29 концерта за цигулка, в интервала сред 1781 и 1815 година, които оказват въздействие и върху Бетовен. Най-известен през днешния ден е Концертът му за цигулка № 22 в ла минор (написан 1790 г.),написан за публиката в Лондон.



В концерта от цикъла „ Майстори на цигулката “ на 9-ти февруари със солист Лия Петрова, ще чуем иС. Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър № 2 в сол минор, оп. 6. За това виртуозно произведение на СергейПрокофиев,прочутиятвиртуоз Яша Хайфецказва, че е„ един от най-великите концерти в международната цигулкова литература “.

Още доста любопитна информация за композиторите и включените в концерта творби, можете да научите от книжката-каталог с подробната програмата на Симфониета-Враца до края на м. юни, която към този момент се продава в Градския билетен център „ Гъбката “.

Билетитеза „ Майстори на цигулката “ на 9-ти февруари от 19.00ч.са в продажба вбилетния център(до хотел " Хемус " ), на тел. 0896718303, 0899827060и в залата, преди концерта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР