Обичаме вино, особено през топлите месеци. Е, и зимата не

...
Обичаме вино, особено през топлите месеци. Е, и зимата не
Коментари Харесай

Какъв е срокът на годност на отвореното вино

Обичаме вино, изключително през топлите месеци. Е, и зимата не отхвърляме чаша мерло, откакто сме мръзнали по улиците. А в този момент, в летните вечери, отваряме бутилка совиньон блан или розе, изпиваме една-две чаши, и до такава степен.

Прибираме виното в хладилника и сме спокойни, че имаме запаса за незабавни случаи. Но до какъв брой дни може да използваме остатъка от виното, преди да се наложи да го изхвърлим? (Да, и този вид съществува, макар че сърце не ни го дава.)

 Снимка 322929

Леки бели, сладки и розе
Вкусът им се трансформира още на първия ден след отварянето, само че те са измежду най-издръжливите. Може да ги консумираме още веднъж до пет-седем дни, само че единствено в случай че през това време са с коркова запушалка и в хладилника.

Сухи бели
Тези виновност по-бързо трансформират вкусовите си качества и се окисляват, когато са в допир с въздуха. Затова оптималният интервал за повторна консумация е сред три и пет дни след отваряне.

Червени виновност
И тук интервалът е сред три и пет дни, само че в случай че пазим корковата запушалка, а самата бутилка оставим на мрачно и изсъхнало място. Танините и киселините в алените виновност ги защищават до известна степен от въздействието на кислорода. Затова и по-светлите червени устоят по-малко от по-тъмните.

 Снимка 368771

Десертни виновност
В тях има повече захар и повече алкохол. Именно тази специфичност ги защищава от бързо повреждане и можем да им се наслаждаване още веднъж и още веднъж след отварянето на бутилката.

Всичко зависи и от съответния тип на напитката, а някои са годни за консумация и месец по-късно . Горе-долу толкоз устоят и виновността в кутии, в случай че са в хладилника.

Пенливи виновност
Бълбукащите мехурчета отлитат съвсем незабавно след отварянето на бутилката. А точно те защищават от окисление, написа Cooking Light. Затова или потребление специфична запушалка, която предотвратява разгазирането, или изпиваме колкото можем в границите на няколко дни, а друго заделяме за готвене.

 Снимка 368773

Как да познаем, че би трябвало да хвърлим виното

Гледаме, помирисваме, опитваме. Виното не би трябвало да е трансформирало цвета си и да има кафеникав нюанс, който е симптом за окисление. Миризмата на оцет също е явен знак, че нещо не е наред.

Вкусовите рецептори в устата са най-точният съдник дали обичаното вино е все по този начин вкусно, както преди няколко дни, или сме се забавили с потреблението.

 Снимка 368774

Съвети за предпазване

Веднага щом отворим бутилката и си налеем, би трябвало да върнем тапата или капачката назад на мястото й. Кислородът е зложелател на виното и не би трябвало да им разрешаваме много-много да се заиграват - резултатът няма да ни хареса.

Може да си купим гумени тапи за вино, които основават вакуум и не разрешават на въздуха да влиза в бутилката. Така течността в нея ще бъде по-свежа по-дълго.

 Как да отворим бутилка вино без тирбушон
Как да отворим бутилка вино без тирбушон

Още едно потребно умеене

Виното е по-добре да се съхранява в легнало състояние след отваряне, с цел да не остава тапата суха. На каква тъкмо температура би трябвало да пазим бутилката, зависи от типа на виното. Указания можем да намерим на всеки етикет. И неслучайно са там.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР