Обичаме да казваме „лесно като детска игра“, без обаче да

...
Обичаме да казваме „лесно като детска игра“, без обаче да
Коментари Харесай

Как играчките помагат за социалните умения на децата

Обичаме да споделяме „ елементарно като детска игра “, без обаче да си даваме сметка, че играта в действителност е съществено и значимо занятие, най-важното за бъдещите хора – нашите деца.

Специалистите разграничават няколко типа игри – функционална, мислена (ролева) игра, градивна (когато се строи) и игри с правила (спортните и скачането на ластик например).

Всеки от тези типове игри имат своята значима роля в развиването на детския мозък, като всеки вид игра въздейства на друга част от човешката природа – едни развиват физиката, други – въображението, а трети спомагат за възстановяване на отзивчивите и съчувствени умения на децата.

Ролевите (въображаемите) игри с кукли да вземем за пример потвърдено развиват онази част от мозъка, която дава отговор за съчувствието и вниманието към страстите на другите. Това са резултатите от неотдавна извършени изследване от Университета в Кардиф.

 a Barbie

Заниманията с този вид играчки, даже когато децата си играят сами, а не с другарчета, въздействат еднообразно позитивно и на девойките, и на момчетата.

„ Куклите подтикват децата да основават техни лични мислени светове, да влизат в ролята на други хора и да разиграват разнообразни житейски обстановки в цялостна сигурност “, споделя ръководителят на изследването Сара Герсън.

„ Нашето проучване сподели изрично, че посредством играта на кукли се задействат значими мозъчни центове, нужни за развиването на обществени умения, нужни за децата по-късно, в живота им като възрастни “, добавя още тя.

Важността на обществените умения в актуалния свят се дефинира като даже по-важна от образованието, считат родители от Англия. В свят на информация към този момент се цени не самото познание, а способността да поддържаме връзка с другите, да се слагаме на тяхно място и да позволяваме проблемите си посредством намиране на взаимни взаимни отстъпки.

Именно за тези умения оказва помощ играта с кукли като Барби да вземем за пример. Различните специалности и аксесоари, с които идва едно Барби, потапят децата в света на възрастните и им дава опция да се упражняват в другарство и емпатия. В единия момент детето е доктор, в другия – пациент или пък всички честват рожден ден.

Често през куклите си децата претърпяват страстите от деня, заемат мястото на престижите в живота си – майки, учители, татковци и не се изненадвайте, в случай че чуете личните си реплики от устата на дето, ориентирани към куклите му. Така то претърпява, осмисля и овладява личния си свят и хората в него.

 a Barbie

Важно е да отбележим, че играта с кукли е значима и за момчетата, тъй като те също поддържат връзка, усещат и развиват своите страсти. Това ще им помогне да овладяват страстите си и да са съпричастни към близките тъкмо по метода, по който един мъж би трябвало да се държи.

Интересен миг от проучването на университета в Кардиф е, че е добре децата да бъдат оставяни да играят сами, с цел да се потопят напълно в функциите и въображението си. Дори да видите „ неприемливи “ обстановки като „ неприятна “ или „ осъдена “ кукла, не бързайте да се намесвате - по този начин детето ви пораства.

Можем единствено да приветстваме устрема на компанията майка на Барби – Мател, да включва в асортимента си най-различни специалности, етноси и разнородни модели на куклата, еднообразно значими за хората по света.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР