Обичам тръпката от състезанията. Обичам да се предизвиквам, вълнувам се.

...
Обичам тръпката от състезанията. Обичам да се предизвиквам, вълнувам се.
Коментари Харесай

Педиатърката, извоювала 8 победи в „Последният печели”, търси нови предизвикателства за ума

Обичам тръпката от надпреварите. Обичам да се провокирам, вълнувам се. Обичам да изучавам нови и нови неща. Това споделя пред TrafficNews доктор Петринка Крачанова, която впечатли цяла България с енциклопедичните си познания и стана първата жена, извоювала осем победи в умното съревнование на Българска национална телевизия „ Последният печели”.

Въпреки че е на прага на своите 70 години, педиатърката не стопира да търси нови провокации за мозъка. Участвала е неведнъж в „ Минута е много”. Няколко пъти печели по две следващи надпревари, само че по този начин и не съумява да сбъдне фантазията си да победи като троент победител. Сядала е и на стола в „ Стани богат”. На всеки празник приготвя викторини за фамилията. А последното предизвикателство е присъединяване ѝ в куиз в пловдивско заведение, където откровено се забавлявала.

„ Човек не може да знае всичко. Но даже и да не отговориш вярно, научаваш нови неща”, регистрира доктор Крачанова.

Тя е родена в село край Червен бряг. Завършва медицина в София, специализира педиатрия, след което е разпределена на работа в Червен бряг. Следват 44 години стаж в разнообразни лечебни заведения в страната и чужбина, само че кипи от сила и продължава да работи в Национален осигурителен институт – Пловдив.

„ Някога беше значимо жителството. Свекър ми беше боен. Беше взел жителство в Пловдив и по този начин се преместихме. От 25 години живеем в Пловдив. Децата ни приключиха тук приблизително обучение и тук ни харесва”, споделя медикът.

От дребна обича киното. С носталгия си спомня детските години, когато киносалонът в Червен бряг бил едно от дребното места за развлечения. Изработвала 20-те стотинки за билетчето, като пособия в шивашкото ателие на втората си майка.

„ Повече даваха съветски и френски филми, американски по-рядко. Ален Делон ми беше обичан артист, седем пъти съм гледала „ Черното лале”. Така последователно с доста гледане човек си създава някакви критерии”, споделя доктор Крачанова. По-късно, в студентските си години, не пропущала режисура в столичните театри. В началото на всеки месец дружно със състудентите ѝ се редели на дълги опашки за билети, които единствено за няколко дни се разграбвали.

„ Книги доста четях, доста. Откъсвах се от действителността и потъвах в света на книгите. Имах един преподавател в началното учебно заведение – в трети и четвърти клас, който ни учеше в селото. Той стартира да ни споделя за писатели. Окачи стаята ни с картини. В Час на класния четяхме „ Малкия принц”, „ Гаргантюа и Пантагрюел “, „ Мечо пух”. Така възпламени искрата да се учим и след това 80% от децата приключиха висше образование”, спомня си педиатърът. Заради същия преподавател всички деца се запалили и по футбола и станали почитатели на Футболен клуб „ Левски”.

В по-зрелите си години доктор Петринка Крачанова наблегнала главно на здравната литература, а в последно време харесва къси разкази. Със смях признава, че последната книга, която е прочела, е „ Великолепният век”. Историята за най-дълго управлявалия османски султан Сюлейман Великолепни с наложницата Александра, щерка на православен украински духовник, се трансформира в един от най-гледаните турски сериали.

„ Аз турски сериали не одобрявам, само че този го гледах, и открих книжно издание, което прочетох по време на почивката ми в Хисаря”, признава медикът.



За „ Последният печели” пък признава, че отишла за една победа, а спечелила осем. Целта ѝ била главно да се забавлява и да натрупа нови познания, а не да печели непременно. Най-любопитният миг в шоуто бил, когато един от участниците не отишъл и се наложило брачният партньор й да заеме неговото място. Въпреки че е извънредно нечетен и компетентен човек, той се тормозил и не съумял да отговори на нито един въпрос.

Най-трудно пък ѝ било присъединяване против военачалник Димитър Шивиков, който в трети кръг ѝ дава тематика „ табла”. „ Почти нищо не отговорих, тъй като не играя табла и нямам безусловно никакво понятие”, признава доктор Крачанова.

„ Екипът беше доста радушен. Орлин Горанов е ухилен, хареса ми. Бяха доста деликатни всички, само че фотосите ми натежаха и най-после просто се отказах”, споделя тя.

Не очаквала обаче какъв отзив ще има присъединяване ѝ. „ Хората се обръщат след мен. Водещият на куиза, в който участвах, сподели, че ме познава. Почувствах се като звезда”, смее се доктор Крачанова.

Тя се надява да се появи и нова интелигентна игра по някоя от малките екрани, с цел да може още веднъж да се провокира.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР