Обичам ли себе си? Какво да направя, за да подобря връзката

...
Обичам ли себе си?
Какво да направя, за да подобря връзката
Коментари Харесай

Обичате ли себе си? 3 ключови стратегии, които ще подобрят връзката ви със самите вас

Обичам ли себе си?

Какво да направя, с цел да подобря връзката със себе си?

Как да се науча да обичам себе си?

Според психолога Джон Амодео тези основни въпроси са определящ фактор за реализиране на мир със себе си и заобикалящия ни свят, за персоналното ни благоденствие и задоволство от живота. Без тези въпроси и посоката, която биха дали, човек обрича живота си на непрекъснати битки - със себе си и другите, за уважението и утвърждението на близките, стремежът към които ще го омаломощават от ден на ден и повече.

Всичко това е по този начин, тъй като неналичието на обич към себе си е източник на безчет спорове и неприятни решения, които вземаме в живота си, тъй като основава празнина, която ни кара да правим поредност от непостоянни дейности, с които непрестанно се опитваме да се потвърдим на себе си или на другите.

Любовта се основава основно на три стълба:

  • уважение;
  • грижа;
  • познание.

Уважението значи приемане и оценяване на себе си или другите. Уважението допуска абсолютно приемане, което изключва въпросите, рецензиите и опитите да измененията някого или възгледите му. Вие просто приемате, че някой е това, което е, и не се пробвате да измененията нищо в същността му. С други думи, вие го потвърждавате.

Що се отнася до полагането на грижи, това значи, че сте свързани с някой или нещо и го обичате по метод, който предизвиква неговия напредък. И уважението, и грижата са тясно свързани със знанието: не можете да почитате някой или нещо, което не познавате, нито да се грижите за него и да му помагате да пораства, в случай че не знаете какво e значимо за него и по какъв начин желае да се развива.

Когато обичате себе си, вие също по този начин и почитате себе си, грижите се за себе си и познавате себе си. Обратното на това значи да не сте сигурни кои сте и къде отивате. Означава също и непрекъснати подозрения във вашите мисли, усеща и дейности, значи да живеете с мисълта, че би трябвало да измененията изцяло личността си, с цел да бъдете сполучливи и щастливи. Накратко все едно е да изживявате вътрешна стихия, която в никакъв случай не свършва. Ако се чувствате по този начин, то може би е настъпил момента, в който да подхраните любовта към себе си. Вижте няколко основни дейности, които ще ви оказват помощ да постигнете това.

Научете се да проявявате добрина към себе си

Едно от нещата, които ни пречат да обичаме и одобряваме себе си, е мощната самокритичност, поради която се фокусираме най-вече върху грешките и неуспехите си и подценяваме напъните и достиженията си.

Важно е да знаете една загадка: сигурен знак за липса на обич към себе си е съсредоточаването върху грешките – личните и непознатите. Ето за какво, в случай че някой ви подлага на критика, би трябвало да ви е ясно, че и той не е изключително благополучен със себе си.

Научете се да преодолявате самокритичността, като за всяка своя неточност или неуспех, откривате две свои положителни страни или качества. Поставете си за цел да се отнасяте към себе си с повече обич и схващане.

Положете старания да давате най-хубавото от себе си

Всички ние заслужаваме да ни почитат и ценят, даже единствено поради това, че сме част от човечеството. Никога не забравяйте това. Също по този начин не би трябвало да забравяте, че най-здравословният метод да придадете стойност на това, което вършиме, е посредством умишлено изпитание.

Съзнателните старания са мощна мотивация за любовта, която изпитваме към себе си. Те подхранват възприятието ни за достолепие, което се показва в почитание към това, което сте, и какво вършиме. От друга страна, неналичието на усърдие и съзнателни старания, водят до противоположното – обезценяване на това, което вършиме, а в резултат на това и обезценяване на това, което сте.

Старанието да даваме най-хубавото от себе си не значи да се противим на личните си стремежи. То се отнася по-скоро до това да се стремим да вършим нещата, както би трябвало, а не просто с цел да ги създадем. Въпреки че е мъчно от време на време, напъните, които поставяме, ще ни възнаградят с възходящо възприятие на обич към себе си.

Разбиране на тези, които ви подценяват

Вие в никакъв случай няма да бъдете изцяло щастливи или удовлетворени от себе си, в случай че продължавате да бъдете мощно подвластни от мненията на другите. Всъщност, множеството хора не желаят съответно да ви наранят с мнението си (въпреки че това от време на време се случва).

Мислите ли, че други хора прекарват часове в размисъл за вас, преди да дадат своето мнение за това кой сте? Със сигурност това не е по този начин. Много от тях работят механично и приказват, без да са обмислили добре думите си. За да бъде взета под внимание избрана рецензия, тя би трябвало да бъде доста подробна и задълбочена.

Може би не удовлетворявате потребностите или възгледите на някого, заради което сте провокирали недоволството му. Но казусът е негов, вашата задача в живота не е да се приспособявате към това, което другите желаят, а да следвате личния си път. Този път и този развой са неповторими и постоянно няма да задоволяват близките. Добра концепция е да сте наясно, че това е изцяло обикновено и че се случва на всички нас.

И най-после, не забравяйте, че този, който обича себе си, естествено предизвика уважението на близките. Любовта към себе си е задача, която би трябвало да решите и която ще ви донесе доста повече задоволство, в сравнение с всяка друга в живота.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР