Обграден от планини, на надморска височина от около 1200 м, се

...
Обграден от планини, на надморска височина от около 1200 м, се
Коментари Харесай

Звезда на "Барса" мечтае да вкара аматьори в Шампионската лига

Обграден от планини, на надморска височина от към 1200 м, се намира стадион " Прада де Молес ", който може да побере едвам 530 фенове. Точно тук, в дребното андорско градче Енкамп, звездата на " Барселона " Жерар Пике мечтае да чуе химна на Шампионската лига. Той го е чувал постоянно, несъмнено, откакто е печелил 4 трофеи в шампионата като състезател. Но желае да усети тръпката от Шампионската лига и като притежател на клуб. 

През декември, скоро откакто промени купа " Дейвис " в тениса, притежаваната от Пике " Космос груп " купи ФК " Андора ", който тогава бе в испанската пета дивизия. Клубът се трансформира в испанската версия на " Салфорд Сити ", британския аматьорски клуб, притежаван от шестима някогашни играчи на " Манчестър Юнайтед ". Пике има огромни упоритости за клуба си, който към този момент си обезпечи една промоция, а тази седмица получи право на още една и от новия сезон ще играе в трета дивизия.

ФК " Андора " е учреден през 1942 година и играе в испанската футболна система от 1948 година Когато " Космос " пое ръководството, клубът имаше доста задължения, беше на една точка над зоната на изпадащите и на 17 от водача в групата си. " Никой не си мислеше, че " Андора " може да бъде доста забавен план, само че анализирахме клуба и сметнахме, че има страховит капацитет ", сподели шефът на " Космос " Феран Виясека. 

Пике чул за клуба от " другари на другари " от Андора и си помислил, че това ще е " забавна опция ". " Голямата разлика с другите клубове в Испания е, че тук цяла страна поддържа един тим. Не желаеме да сме просто вложители, желаеме да участваме в клуба, да го създадем по-добър и да го класираме в по-горни дивизии ", споделя Пике.

Първото решение на бранителя е да назначи някогашните играчи на " Барселона " Габри и Алберт Хоркера като старши треньор и помощник-треньор. Габри прекара 13 години на " Ноу Камп " и завоюва Шампионската лига през 2006 година 40-годишният някогашен халф бе отпред на някои от младежките тимове на " Барселона ", а по-късно и старши треньор на швейцарския " Сион ", преди да поеме " Андора ".

" Приятелите и фамилията ми бяха сюрпризирани, тъй като това е рисковано начинание. Питаха ме дали съм сигурен, тъй като включваше и промяна на страната, трябваше да пребивавам надалеч от фамилията си. Да напуснеш професионалния свят и да слезеш толкоз равнища надолу може да ти донесе малко, само че да загубиш доста. Но Жерар ме убеди - най-много отношението му ", сподели Габри. Той е заставен да свикне с много друга среда, защото отборът е полупрофесионален: " В аматьорски отбор като този програмата е доста друга. Играчите вървят на работа денем и упражняват вечер ".

В състава са няколко национали на Андора, а след договорката с " Космос " в отбора са включени няколко играчи от известната академия на " Барселона "   " Ла Масия " - Федерико Бесоне, Марти Риверола и Адрия Виянова, синът на починалия треньор на " Барса " Тито Виянова. " Играчи като Риверола и Бесоне в някакъв миг са упражнявали в отбор с мен и с играчи като Лео Меси ", сподели Пике.

Аржентинският бранител Бесоне, който е играл за " Суонзи " и " Лийдс ", се е чудил дали да одобри офертата. " Не беше елементарно да отида там, само че взех решение да го направя поради всичко, което ми споделяха. Невероятно, само че всичко, което ми споделиха, се сбъдна. Преди първия ми мач Пике пристигна в Андора и се показа, изясни ми какво се случва. Помни ме от времето ни в академията на " Барселона ". Това приказва доста за това какъв непретенциозен човек е ", споделя Бесоне.

Заради мачовете с " Барса " Пике рядко може да гледа срещите на своя отбор. " Искам да вървя по-често, само че " Барселона " има много сгъстен календар. Родителите ми и брат ми подкрепяха тима няколко пъти и участваха, когато спечелихме дивизията си ", споделя международният първенец.

" Той постоянно се пробва да идва и да приказва с играчите, да го окуражи, да бъде непосредствен с отбора. В началото беше мъчно за футболистите. Имаше доста промени, а тогава Пике идваше на мачовете. Имаше нерви и напрежение. Но Жерар дава убеденост ", споделя Габри.

Ефектът от Пике се усеща освен на терена. Преди на мачовете на тима вървят по 10 души, а последователно публиката пораства. Бесоне твърди, че сега, в който отборът си е обезпечил промоцията в горна дивизия, е имало към 1500 души - 500 от тях на единствената естрада на стадиона, а останалите - на пътя до игрището. Според него играчите от Андора в никакъв случай не са виждали толкоз почитатели.

Пике не съумя да участва, защото този мач се игра единствено ден откакто " Барса " загуби финала за Купата на краля от " Валенсия ". " Когато започнахме да следим този клуб, концепцията за промоция беше действителна, само че знаехме, че ще е мъчно. Отборът продължи да има вяра в плана и тренираше още по-здраво. Отношението им е това, което ни класира в горната дивизия. Бях същински горделив ", съобщи звездата.

Той е наясно със протичащото се в " Салфорд Сити ", притежаван от легендите на " Манчестър Юнайтед " Гари и Фил Невил, Пол Скоулс, Райън Гигс, Ники Бът и Дейвид Бекъм. Английският отбор се готви за присъединяване в Лига 2, четвърта дивизия в Англия, след 4 промоции в последните 5 години.  " Това, че някогашни играчи оказват помощ на тимове в долни дивизии, е нещо положително. Дава спомагателна поддръжка на клубовете и прави тези дивизии по-интересни за почитатели и за медии ", счита Пике.

С изкачването си в горните дивизии ФК " Андора " към този момент ще влезе в жребия за Купата на краля и на доктрина може да играе с " Барселона ". Габри споделя, че първата цел е влизане в Сегунда дивисион (втора дивизия - б.а.), което ще направи отбора професионален. " Мисля, че може да стане. Андора е страна, която желае да направи нещо красиво във футбола ", споделя треньорът, който счита да остане в отбора " дълго време " и го разказва като " дете, което искаш да видиш по какъв начин пораства ".

Пике също има упоритости за клуба и твърди, че не желае да приказва за граници в този план. Попитан дали би играл за отбора си, той споделя: " Аз съм състезател на " Барселона " и сега не мисля за нищо друго. " Желанието му обаче е отборът да стигне до европейски футбол.

" Жерар споделя, че мечтае да слуша химна на Шампионската лига в Андора. Вървим малко по малко, само че имаме огромни упоритости. Мечтите ни са сложни, само че не са невъзможни ", разяснява шефът в " Космос " Виясека.

 

---

 

Плати 450 000 евро за място в трета дивизия

 

От новия сезон ФК " Андора " ще играе в трета дивизия, откакто заплати 452 022 евро, с цел да запълни овакантено място. Тимът си беше обезпечил място в четвърта дивизия, само че ще играе в горното равнище на мястото на " Реус ", който бе изваден поради финансови проблеми. " Андора " получи мястото в конкуренция с още пет клуба. Така " Андора " прескочи две дивизии единствено за 6 месеца, откогато Пике пое ръководството на отбора.

Наскоро бранителят на " Барса " си купи още един клуб - " Химнастик " (Манреса), който развива единствено детско-юношеска школа и ще стане спътник на " Андора ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР