Обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия се е

...
Обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия се е
Коментари Харесай

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването в тропическите гори на Амазонка в Бразилия се е нараснало през февруари до най-високото си равнище за месец. Това заяви в петък " Ройтерс ", като цитира   публични данни. Така акцентира провокациите, пред които е изправено новото държавно управление, с цел да се спре унищожаването.

Припомняме, че президентът Лула да Силва встъпи в служба на 1 януари , като даде обещание да постави завършек на противозаконната сеч след години на възходящо обезлесяване при неговия предходник Жаир Болсонару.

Експерти и чиновници по околната среда предизвестиха, че може да отнеме години, с цел да се понижи доста обезлесяването , откакто Болсонару понижи финансирането и личния състав в основни организации.

" Току-що оставихме след себе си държавно управление, което поддържаше обезлесяването, сподели в петък представителят на " Грийнпийс " Бразилия Ромуло Батиста. Докато правоприлагането и контролът не доближат до целия район, противозаконните обезлесители могат да се възползват от това, с цел да усилят това обезлесяване. "

Досега има лимитирани данни, които да демонстрират дали по-агресивните консервационни политики на Лула работят.

Данните на организацията за галактически проучвания Inpe демонстрират, че 322 квадратни километра са били разчистени в района предишния месец, което е с 62% повече от февруари 2022 година и много над междинното равнище от 166 квадратни километра за интервала.

Това беше и най-високото равнище от началото на серията данни на Inpe през 2015 година

Но обезлесяването е намаляло с 22% през първите два месеца на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година, съгласно Inpe.
 Шолц брани Амазонка при визитата си в Бразилия
Шолц брани Амазонка при визитата си в Бразилия

Ключови срещи на немския канцлер

В презентация предходната седмица академик от Inpe упрекна огромните месечни съмнения върху облачната завивка, която скри обезлесяването на сателитни изображения през януари, единствено с цел да бъде разкрито през февруари.

Министърът на околната среда Марина Силва сподели предишния месец въз основа на частични данни от февруари, че е извънредно да има мощно обезлесяване толкоз рано през годината, когато проливните дъждове затрудняват работата на дървосекачите в гората.

" Те обезлесяват даже в дъждовния сезон. Това е един тип възмездие против към този момент подхванатите дейности, само че ние ще продължим да работим за реализиране на нашата цел ", сподели Силва пред кореспонденти.
 Обезлeсяването на Амазонка се нараснало с 60% при Болсонару
Обезлeсяването на Амазонка се нараснало с 60% при Болсонару

Един от проблемите, по които той бе гневно подложен на критика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР