Обещаваща разработка за предотвратяване на пожари в електроникатаВодните батерии биха

...
Обещаваща разработка за предотвратяване на пожари в електроникатаВодните батерии биха
Коментари Харесай

Цинкова батерия на водна основа не се подпалва

Обещаваща разработка за попречване на пожари в електрониката

Водните акумулатори биха могли да са от решаващо значение за попречване на пожари в електрониката (снимка: Джон Т. Консоли/Университета на Мериленд)

Изследователи от Университета в Мериленд сътвориха цинкова батерия на водна основа, която е по-безопасна от обичайна литиево-йонна батерия, без това да за сметка на силата или ползваемостта.

Екипът е употребявал детайли от по-старата технология за цинкови батерии с нови електролити – разтвори от вода и сол, с цел да сътвори батерия, която не е склонна да се възпламенява, заяви GreenTech.bg.

„ Водните акумулатори биха могли да са от решаващо значение за попречване на пожари в електрониката, само че тяхното предпазване и потенциал постоянно до момента са били лимитирани “, сподели водещият създател на отчета за нововъведението – Фей Уанг. „ За първи път имаме батерия, която може да се конкурира с литиево-йонните от позиция на енергийна компактност, само че без риск от детонация или пожар “.

Едно от подобренията на новата батерия по отношение на обичайните е нейната дарба да преодолява „ необратимостта “ – явлението, при което зарядът, доставен от акумулатора при плануваното му напрежение, понижава с течение на времето и използването. Това е реализирано с техника, която трансформира структурата на позитивно заредените цинкови йони в батерията.
още по тематиката
Освен за приложение в потребителските артикули, подобен батерия може да се окаже скъп за машини, работещи в рискови условия, като да вземем за пример дълбокия океан или космоса.

Соленоводната природа на цинковата батерия отстранява нуждата от промяна на изпарената вода в батерията – основно предизвикателство за обичайните цинкови акумулатори.

„ Съществуващите цинкови акумулатори са безвредни и относително евтини за произвеждане, само че те не са съвършени заради неприятния витален цикъл и ниската енергийна компактност “, споделя съавторът на проучването Чуншън Уанг. „ Ние преодоляваме тези провокации, като използваме електролит от вода в сол “.

Изследователите считат, че тяхното откритие и обвързваните с него открития могат да бъдат използвани в огромно многообразие от енергийни технологии. Информация за създаването на университета в Мериленд бе оповестена в списание Nature Materials.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР