Обещанията на развитите страни за предоставяне на 100 млрд. долара

...
Обещанията на развитите страни за предоставяне на 100 млрд. долара
Коментари Харесай

Богатите страни не изпълняват обещанията си за финансиране на борбата с климатичните промени

Обещанията на развитите страни за даване на 100 милиарда $ годишно финансиране, дадени преди повече от десетилетие и считани за основни на идните срещи за климата, най-вероятно няма да бъдат изпълнени даже пет години след авансово заложената цел, излиза наяве от нов отчет, представен от списание „ Тайм “.

Освен че заплашва триумфа на конференция на Организация на обединените нации за климатичните промени в Глазгоу, която стартира след няколко седмици, този факт слага под въпрос и задачата на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, означават от Oxfam International в ново прочуване.

„ Богатите страни би трябвало да изпълнят обещанието, което дадоха преди 12 години “, съобщи Нафкоте Даби,  ръководител на световната политика в региона на климата на Oxfam. „ Ясно е, че това е въпрос на политическа воля “, добави тя.

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от предходната седмица демонстрираха, че темпото на увеличение на финансирането за битката с климатичните промени се е забавило в допълнение през 2019 година, когато е регистриран растеж от едвам 2% по отношение на 2018 година до 79,6 милиарда $.

Все още няма данни за 2020 година, когато трябваше да бъде реализирана задачата за годишно финансиране от 100 милиарда $, само че поради икономическите вреди, нанесени от пандемията от COVID-19, задачата евентуално ще бъде пропусната.

Развиващите се страни показват, че това финансиране е от основно значение за осъществяването на задачите за понижаване на излъчванията. През последните седмици американският делегат по климата Джон Кери обикаля целия свят в опит да събере по-голяма поддръжка договаряния по климата във формата COP26. Финансовите компликации обаче може да се трансфорат в пречка по битката с климатичните промени.

От Oxfam също по този начин показват опасения по отношение на метода, по който ще бъде предоставено финансирането на разрастващите се страни. Цели две трети от финансирането е под формата на заеми, които може да усложнят дълговите проблеми на разрастващите се страни.

Съединени американски щати са считани значително за най-големят дебитор по поетия ангажимент за финансиране, откакто някогашният президент Доналд Тръмп извади най-богатия замърсител в света от Парижкото съглашение. От Oxfam означават, че Франция, Австралия и Япония също не са покрили уговорките си за финансиране на по-бедните страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР