Обещаните от здравния министър 1 милион теста за ученици се

...
Обещаните от здравния министър 1 милион теста за ученици се
Коментари Харесай

Обещаните от Кацаров 1 милион теста за учениците се оказаха 168 800

Обещаните от здравния министър 1 милион теста за възпитаници се оказаха 168 800.

Толкова дойдоха до края на вчерашния ден, осведоми тази заран Министерството на образованието и науката. Обещанието за 1 млн. теста, които да постъпят през вчерашния ден, даде Стойчо Кацаров пред публицисти.

" Досега сме дали на МОН над 1 млн. щадящи проби, днес следва да бъдат доставени още 1 млн - сподели той през вчерашния ден. - Има оповестена поръчка за нови доставки. Днес е крайният период за показване на предложения за още 2,5 млн. теста. В рамките на идващите 7 дни би трябвало да сме обезпечили 4 млн. теста на МОН , които ще бъдат задоволително за всички възпитаници до края на календарната година. Кога ще могат огромните възпитаници да се върнат в клас ще реши МОН. Това не е в нашите пълномощия. "

Проблемът с неналичието на проби за децата е голям, напрежението измежду родители и възпитаници - също. На процедура това е повода възпитаници те от 5. до 12. клас да не могат да се върнат на учебно заведение. Организацията по поръчването и доставката им до момента беше в ръцете на здравното министерство. Вчера Кацаров разгласи, че я трансферира на МОН. Който употребил тестванията, той трябвало да ги поръчва.

За да се " отпуши " системата, беше позволено огромните възпитаници да могат да се върнат в клас против зелен документ за имунизиране, преболедуване или съществуване на антитела. Условие за възобновяване на присъственото образование е 50% от възпитаници те в дадената паралелка да имат документи. Останалите не престават да учат неприсъствено до доставката на проби.

Не всички  възпитаници обаче могат да бъдат имунизирани. Това е позволено от 12-годишна възраст нагоре.

Малките възпитаници , от 1. до 4. клас, учат присъствено. С пристигналите през вчерашния ден 168 800 теста и запасите от предходните доставки са налични 283 100 теста. Те едвам обезпечават присъственото образование на децата от I до IV клас до 10 декември т.г., акцентират от просветителното министерство.

" МОН продължава да чака с неспокойствие обявените от Министерство на здравеопазването още милиони проби, с цел да върне в клас възпитаници те от V клас нагоре ", пишат още оттова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР