Обемен взрив с последващ пожар е причина за двете жертви

...
Обемен взрив с последващ пожар е причина за двете жертви
Коментари Харесай

Прокуратурата с нови разкрития за взрива, причинен от Веселин Димитров

Обемен гърмеж с следващ пожар е причина за двете жертви и забележителните материални вреди в блок 302 на кв. „ Владиславово “ във Варна. Той най-вероятно е провокиран от висока централизация на газ пропан-бутан и бензин. Категоричен отговор за това обаче ще даде комплексната експертиза в региона на химията и взривното дело. Тя е предоставена на експерти от лабораторията на Специализирания отряд за битка с тероризма в София.

От нея се чакат и отговори на въпросите какви субстанции са употребявани за гърмежа и за последвалия мощен пожар, направил негодни за обитаване два жилището и нанесъл вреди и на други домове във входа. Това разгласи през днешния ден на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, в който взе участие и заместник-директорът на ОД на Министерство на вътрешните работи комисар Андрей Ангелов.

На 15 януари 2020 година – два дни след гърмежа с последвалия пожар в апартамент 24 във вход 3 на блок 302, един от жителите там – Веселин Димитров, е трябвало да напусне дома след издадена заповед за незабавна отбрана от домашно принуждение на Варненския областен съд. Тя е била поискана от съжителката на Димитров, която в края на предходната година след упражнено от него принуждение е настанена в спешен център. Заповедта е с дата 6 януари 2020 год., а осъществяването е било неотложно. Полицейски чиновник се свързал с Димитров, който заречен да не основава проблеми при напускането на жилището, благосъстоятелност на съжителката му.

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, че дни преди гърмежа някогашният служител на реда се е снабдил с към 11 литра газ пропан-бутан и към 30 литра бензин. Това се е случило при започване на месец януари. Смята се също, че той се е барикадирал в дома с мебели и по този начин детонацията от гърмежа е била още по-силна. Ударната вълна е избила стената сред двата жилището, като е нанесла големи разрушенияи и на съседския. Там бе открито овъгленото тяло на едната жертва.

Няма данни гърмежът във Варна да е от муниции, съобщи Младен Маринов

При назначените две съдебномедицински експертизи са конфискувани проби от двете овъглени тела, които са предоставени дружно със относителен материал в биологична лаборатория за осъществяване на проучване по метода на ДНК- профилирането. Заключението ще даде безапелационна информация за самоличността на починалите.

Издирваният Веселин Димитров е умрял при гърмежа във Варна

Косвените доказателства по следствието обаче приказват, че най-вероятно второто овъглено тяло е на самия Веселин, отговори на журналистически въпрос окръжният прокурор Красимир Конов. Както е известно, някогашният боен и служител на реда беше разгласен за общодържавно търсене.

Поставените въпроси пред специалистите от назначената пожаротехническа експертиза ще дадат отговор на въпроса за огнището на пожара.

До момента са осъществени 14 огледа и са разпитани 20 очевидци.

Продължават дейните дейности по следствието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР