Обемът на консумацията на сладолед в Русия до края на

...
Обемът на консумацията на сладолед в Русия до края на
Коментари Харесай

Прогнозират рекорден ръст в потреблението на сладолед в Русия

Обемът на потреблението на сладолед в Русия до края на 2021 година ще се усили до рекордните през последните 10 години 448 хиляди тона или 3,1 кг на човек. Това се показва в известието на Центъра за промишлена експертиза (TSOE) на Руската земеделска банка.

" Ръстът на потреблението ще продължи наклонността към последователно увеличение на търсенето през предходните 10 години. Като се вземе поради студеният климат на Русия и сезонността на потреблението на сладолед в страната, по-нататъшното увеличение на размера на износа може да се трансформира в точка на напредък за съветските производители ", споделят специалистите.

През 2020 година в Русия са създадени 451 хиляди тона сладолед (+ 8% спрямо миналата година). В края на 2021 година специалистите на Руската земеделска банка чакат в допълнение нарастване на индикатора с 3%, до 463 хиляди тона, предава. 

Износът на съветски сладолед продължава да набира скорост, като се е нараснал повече от осем пъти през последните 10 години - от 3 хиляди тона през 2010 година до 26 хиляди тона през 2020 година.

До края на 2021 година специалистите на банката чакат индикаторът да нарасне с още 15%, до рекордните 30 хиляди тона. Основният размер сладолед, създаден в страната, се употребява за облекчаване на вътрешното търсене. И по този начин, предходната година руснаците изядоха 444 хиляди тона сладолед (+ 9% спрямо миналата година) или 3 кг на човек.

През 2020 година на фона на спада на продажбите в павилиони, паркове и кафенета, които обичайно съставляват забележителен дял от продажбите, онлайн продажбите на сладолед, както и продажбите на формати за компании, се усилиха, означават специалисти. През идващите няколко години специалистите чакат увеличение на търсенето на сладолед за здравословна диета, да вземем за пример с ниско наличие на калории.

Обемът на вноса на сладолед в Русия през 2021 година се чака да намалее с 20% до 15 хиляди тона против 19 хиляди тона година по-рано. Динамиката на потреблението на вносен сладолед се въздейства от съмненията в обменния курс и въвеждането на етикетиране на сладолед, което става наложително от средата на тази година, споделят специалисти.

" Вярваме, че това отваря спомагателни благоприятни условия за локалните производители да попълнят тези размери вносни артикули, които могат да отпаднат от потреблението заради адаптирането на задграничните компании към новите стопански и регулаторни условия ", сподели ръководителят на Центъра за енергиен мениджмънт, Андрей Далнов, чиито думи са представени в известието.

През идващите няколко години размерът на износа на сладолед ще нараства приблизително с 5-10% годишно на фона на поддръжка от локални производители и интерес към съветския сладолед в чужбина, споделят специалисти. Руските производители употребяват капацитета на руските предписания, което поддържа търсенето от страните от Оперативно-наблюдателно дело на устойчиво равнище, настояват специалисти.

Основният покупател на съветски сладолед на интернационалния пазар е Казахстан, който през 2020 година усили размера на вноса с 27%, до 11,2 хиляди тона, а в парично изражение с 2%, до 20 млн. $. края на 2021 година В края на 2021 година Съединени американски щати се издигнаха на второ място в листата на вносителите на съветски сладолед, който през годината усили доставките повече от 3 пъти в натура и в парично изражение до 3,8 хиляди тона или 9,2 милиона $. В същото време Монголия, която понижи вноса на сладолед от Русия със 7%, до 2 хиляди тона ($ 4,8 млн.), падна на трето място.

През 2019 година Китай е внесъл от всички страни 25 хиляди тона сладолед на стойност 103 милиона $. От тях съветските артикули съставляват 4%. В 2020 година делът на съветския сладолед във вноса на Китай се е нараснал до 5% (1000 тона), а в парично изражение доставките са се нараснали с 14% на годишна база (до 4,2 млн. долара). Миналата година Китай е на седмо място измежду най-големите вносители на съветски сладолед в обемно и пето - в парично изражение, изясняват още специалистите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР