Обедняването на българите продължава - доходите нарастват по-малко от разходите.

...
Обедняването на българите продължава - доходите нарастват по-малко от разходите.
Коментари Харесай

Обедняването на българите продължава

Обедняването на българите продължава - приходите нарастват по-малко от разноските. Това излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ). Харчовете ни са скочили с 19,1 на 100 през предходната година, а приходите - с 16,9% 
" През 2022 година годишният общ приход приблизително на човек от домакинство е 9008 лева и нараства с 16,9 на 100 по отношение на 2021 година За последните 10 години (2013 - 2022 г.) общият приход приблизително на човек от домакинство се усилва 1,9 пъти, заяви Националният статистически институт. През 2022 година българските семейства са изразходвали 8389 лева приблизително на човек, което е с 19,1 на 100 повече спрямо 2021 година За интервала 2013 - 2022 година разноските на семействата се усилват 1,9 пъти ", оповестява Национален статистически институт.
Годишната инфлация в България продължава наклонност, почнала преди шест месеца. През март междинното повишаване на кошницата от артикули и услуги, измервана от националната статистика, доближава 14% - най-бавният ритъм от пролетта на предходната година. Охлаждането значително се дължи на по-високата база за съпоставяне, защото при започване на предходната година инфлацията занапред набираше скорост. Пикът й пък беше през септември, когато тя удари близо 25-годишен връх от близо 19%. Цените в този момент обаче са доста по-високи по отношение на предходната година и по отношение на задачата на множеството централни банки за " здравословна " инфлация от към 2%. 
Официалните данни демонстрират, че за следващ месец най-същественото повишаване продължава да е при питателните артикули - нещо типично за последната година. С над 35% нарастват на годишна база млякото и млечните артикули, захарта - с 29%, с близо 25% месото и с към 15% рибата и хляба. Зеленчуците нарастват с 19%, а плодовете - с 6%. Според статистиката, за първи път от януари 2020 година олиото поевтинява след скоковете на цената му в продължение на месеци. Въпреки сериозните стойности на инфлацията при питателните артикули, тя е най-ниската от месеци насам.
Извън зоната на храните, газообразните горива също поевтиняват през март - с близо 9%, като цените на газа през март са доста под тези от предходната година. Автомобилните горива също поевтиняват с близо 9%, само че поддръжката и ремонтът на колите остава с към 22% по-скъпа. Лекарствата нарастват с 14%, а лекарските и стоматологичните услуги - с към 7%. С към една пета нарастват и визитите на заведения за хранене и други сходни заведения.
Същевременно данните на Националния статистически институт сочат, че повишаването на стоките и услугите се забавя и по отношение на предходния месец. За март тя възлиза на 0,5%, като най-сериозно нараства месото, захарта, самолетните билети и услугите в региона на културата.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР