Обединеното кралство признава „актите на геноцид“ срещу язидите от ИДИЛ

...
Обединеното кралство призна, че групировката ИДИЛ (ISIS) е извършила акта
Коментари Харесай

Обединеното кралство призна, че групировката ИДИЛ (ISIS) е извършила „акта на геноцид“ срещу язидите през 2014 г.

Отбелязвайки деветата годишнина от жестокостите, извършени от ИДИЛ срещу язидската общност, решението на Обединеното кралство във вторник следва решение на Германския федерален съд, който призна бивш боец ​​от ИДИЛ за виновен в актове на геноцид и престъпления срещу човечеството.

В района Синджар в Ирак през 2014 г. бойци на ИДИЛ систематично убиваха и поробваха хиляди мъже и жени, които смятаха за „неверници“ поради религиозните си убеждения.

Докато мнозина избягаха в лагери за вътрешно разселени лица (IDP) в Сирия и Ирак, други намериха убежище в чужбина.

Британският държавен министър за Близкия изток, лорд Ахмад, каза, че язидското население „пострада изключително много от ръцете на Даеш (ИДИЛ) преди девет години и последиците се усещат и до днес. Справедливостта и отчетността са ключови за тези, чийто живот е бил опустошен.“

Той добави: „Днес ние направихме историческо потвърждение, че са били извършени актове на геноцид срещу язидския народ. Тази решимост само засилва нашия ангажимент да гарантираме, че те получават дължимото им обезщетение и имат достъп до смислено правосъдие.

„Обединеното кралство ще продължи да играе водеща роля в изкореняването на Даеш, включително чрез възстановяване на общности, засегнати от неговия тероризъм, и ръководене на глобалните усилия срещу неговата отровна пропаганда.“

Обединеното кралство признава пет геноцида: Холокоста, Руанда, Сребреница, Камбоджа и сега кланетата срещу язидския народ.

През 2021 г. съд във Франкфурт осъди Таха ал Джумейли, бивш боец ​​на ИДИЛ, на доживотен затвор за актове на язидски геноцид, включително смъртта на петгодишно момиченце, което той купи като робиня и след това оковано в горещото слънце да умреш.

През юни Германия затвори жена, която се присъедини към ИДИЛ за повече от девет години за престъпления срещу човечеството, след като държеше язидска жена като робиня.

Миналия месец Надя Мурад, президент на инициативата на Надя, която се застъпва за оцелелите от сексуално насилие, каза пред Ал Джазира, че макар да е доволна да види страни като Холандия и Германия да поемат отговорност за своите бойци от ИДИЛ, „това трябваше да се случи преди много по-рано”.

Посланикът на Обединеното кралство в Ирак Стивън Хитчън ще обяви официално решението да признае третирането на язидите като геноцид на възпоменателно събитие в Багдад, Ирак.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР