Обединеното кралство обяви забрана за внос на руски диаманти, тъй

...
Обединеното кралство обяви забрана за внос на руски диаманти, тъй
Коментари Харесай

Ще пострада ли руският износ на диаманти от западните санкции?

Обединеното кралство разгласи възбрана за импорт на съветски диаманти, защото стяга глобите поради войната на Русия в Украйна. Страните от Г-7 също желаят да могат да проследят произхода на скъпоценните камъни, с цел да блокират съветския експорт, до момента в който се пробват да лимитират паричните потоци в съветския боен сандък, предава BBC. Но какъв брой ефикасни ще бъдат тези схеми и може ли да има непредвидени последствия?
Колко значим е съветският експорт на диаманти?
Търговията с диаманти на Русия е стойност към 4 милиарда $ годишно и съставлява дребна част от общия експорт. Преди нахлуването в Украйна общият експорт на страната е достигнал 489.8 милиарда $ през 2021 година, съгласно централната банка, като петролът и газът съставляват 240.7 милиарда $ от тях. Въпреки това Русия е най-големият експортьор на диаманти в света по размер, следвана от африканските страни.

Държавна компания, наречена Alrosa, господства съветския рандеман на диаманти - и тя доби съвсем една трета от диамантите в света през 2021 година Печалбите от Alrosa в действителност се вливат във военния сандък на Кремъл, съгласно Ханс Меркет, откривател от Международната осведомителна работа за мира, само че те надалеч не са толкоз значими, колкото петрола и газа.
Защо Г-7 желае да следи съветски диаманти?
Западните страни желаят да пресечен този поток от доходи като част от напъните си да попречват войната на Русия. Световната търговия с диаманти обаче е комплицирана и липсва бистрота. Диамантите могат да сменят притежателя си 20 до 30 пъти сред мината и пазара, споделя Меркет.

Обикновено скъпоценните камъни минават през главните световни центрове на Антверпен, Дубай, Мумбай и Рамат Ган, който е покрай Тел Авив. Търговците класифицират камъните по карат (тегло), цвят, непорочност и полировка - като разнообразни търговци търсят разнообразни атрибути. След това те вземат останалите скъпоценни камъни, смесват ги и ги продават - и процесът се повтаря.

Търговците и компаниите ревностно пазят от кое място извличат своите диаманти - това е техният „ скришен коз “, съгласно Тобиас Корминд, ръководещ шеф на онлайн бижутерията 77 Diamonds. Но огромните играчи в промишлеността биха могли да лимитират търговията с съветски диаманти, в случай че се обединят, сподели той.
Как може да се ограничи потокът от съветски диаманти?
Съединени американски щати към този момент вкараха наказания, с цел да се опитат да забранят износа на съветски диаманти. Тук обаче има „ голяма малка врата “, споделя Корминд. Ограниченията важат за необработените диаманти – само че откакто са шлифовани и полирани, страната на генезис към този момент няма значение.

Хората в страните от Г-7 купуват към 70% от диамантите в света - тъй че възбраната на Г-7 може да има резултат, в случай че диамантите могат да бъдат проследени, сподели Меркет. Въпреки това възбраната на Г-7 би означавала, че диамантите евентуално ще потекат към други пазари в Китай и Индия, сподели Корминд. Проследяването на диамантите би направило ограничението на този поток по-лесно.
Как могат да бъдат проследени диамантите?
Вече има скица за опит за ограничение на „ кървавите диаманти “, употребявани за поддържане на спорове, наречена Кимбърлийският развой, където страните удостоверяват, че диамантите са „ безконфликтни “. Това обаче не разрешава диамантите да бъдат проследени до страната на генезис.

Меркет сподели, че най-лесният метод за следене на диамантите би бил да се разшири този развой, с цел да се включи документи за това от кое място идват камъните. Има и технологии, които маркират камъните и се създава такава, която може да ги сканира, с цел да ревизира географския им генезис.
Какви последствия ще има една възбрана?
По-голямата част от съветските диаманти попадат в Индия, където в Сурат има огромен център за рязане и гланциране. По-малките бизнеси с диаманти в града към този момент пострадаха, частично заради възбраната на Съединени американски щати.

В Африка локалните минни интервенции се облагодетелстваха, откакто глобите на Съединени американски щати засегнаха съветския експорт. Много африкански минни производители обаче не са подготвени да се включат в скица за следене, сподели Меркет, и могат да бъдат изключени, в случай че бъде включена такава.

В Ангола съветската Alrosa има забележителен дял в минното дело и стягането на глобите може да удари локалните компании.

За Европа проследимостта би трябвало да бъде „ научна и интернационална “, сподели Том Нейс, началник на връзките с медиите в Световния център за диаманти в Антверпен. Ако не, Европа рискува да загуби 40 милиарда $ от търговия годишно към места, които нямат рамка за справяне с прането на пари и тероризма, сподели той.

Той добави, че глобите на Обединеното кралство „ няма да окажат въздействие върху продажбата на съветски диаманти “, защото Обединеното кралство съставлява по-малко от 1% от международната търговия с диаманти.

Говорител на държавното управление на Обединеното кралство сподели, че ще работи с основни сътрудници, с цел да помогне за ограничение на търговията с съветски диаманти, „ в това число посредством технологии за следене “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР